Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополяни, які склали тести на 200 балів, поділилися секретами успіху

Христина Кірдей

За результатами зовнішнього незалежного оцінювання п’ятеро випускників з Тернопільщини отримали максимальну оцінку – 200 балів.

Христина Кірдей

Журналісти поцікавилися секретами успіху юних вундеркіндів.
Приказка про те, що по одягу зустрічають, а по розуму проводжають, для тернопільських випускників цьогоріч актуальна, як ніколи. Адже після того, як стихли розмови довкола променаду випускників — параду «моди і вроди», охололи обговорення суконь за тисячу «зелених» та цьогорічних гламурних трендів, стали відомі результати ЗНО в Тернопільській області. Цьогоріч, нагадаємо, учні 11-их класів складали випускні іспити у формі зовнішнього незалежного оцінювання, а отже, перефразовуючи народну мудрість про курчат та осінь, «медалістів по закінченню ЗНО рахують»… ЗНО, а точніше, його результати, розставило все на свої місця: дещо переформатувало «урожай» медалей: скажімо, серед тернопільських одинадцятикласників було 147 претендентів на золоті медалі і 25 – на срібні. У результаті ж «срібло-золото» отримали 117-ть колишніх одинадцятикласників (73 — золоті медалі та 44 — срібні). Загалом же по області золоті тa срібні мeдaлі із 4 794 випускників отримaли 420. Але не медалями єдиними… П’ятеро вундеркіндів з Тернополя та області набрали по 200 максимальних балів на ЗНО! Причому із них лише двоє — випускники тернопільських шкіл, решта ж навчалися у райцентрах або узагалі у сільській глибинці! «НОВА…» розшукала розумників-рекордсменів, аби розпитати їх про історію їхнього успіху.

Сімейна традиція — 200 балів з біології!

Власне, у цих п’ятьох уже екс-школярів, навіть не знайомих між собою, насправді дуже багато спільного. У їх навчальних закладах для них не шкодують теплих слів, характеризуючи як дуже працьовитих, старанних, наполегливих учнів, які цілеспрямовано йшли до своєї мети…
«Дуже складно скласти ЗНО без жодної помилки, аби отримати максимальний бал, — розповідає випускниця Теребовлянської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Христина Кірдей, яка набрала 200 балів у тесті з біології. — Але якщо поставити перед собою таке завдання, сильно-сильно захотіти і головне — наполегливо попрацювати, то все вдасться. Принаймні у мене так все й було… До слова, результат у 200 максимальних балів із ЗНО у нашій сім’ї… уже є: у 2010 році такий же результат з біології мала моя старша сестра Іра, нині вона працює лікарем-офтальмологом… Так що це у нас, мабуть, сімейне… Моя мама — лікар-лаборант, а тато — вчитель біології, тож саме він зацікавив мене цим предметом. Тішуся, що впродовж останніх чотирьох років саме тато супроводжував мене у поїздках на всеукраїнські олімпіади з біології, де представляла Тернопільську область і займала призові місця. Щодо майбутньої спеціальності, то я обрала для себе медицину — планую вступати до Національного медичного університету імені О. Богомольця.»
У рідній Теребовлі Христину недаремно називають гордістю міста: власне, на доказ того, що це не просто для красного слівця, дівчині нещодавно під час святкування Дня молоді навіть відзнаку відповідну вручили…
І на господарці допомагає, і навчатися встигає…
Пишаються своєю вихованкою і у Завалівській ЗОШ І-ІІІ ст., що на Підгаєччині. Надія Шпак набрала максимальні 200 балів із біології.
«Наша Надя — просто геній, — не стримує захоплення директор школи Оксана Сергіївна Корба. – Такої учениці у нас ще не було! Її розум — від батьків та від Бога! Розумна, старанна, дуже талановита та добра дитина, поважає старших, для однокласників вона — беззаперечний авторитет. Брала участь в олімпіадах з біології всіх рівнів – і міських, і обласних, і всеукраїнських, де двічі займала друге місце… Готувалася сама, без репетитора, щодня добираючись до школи з рідної Яблунівки…»

Надія Шпак

Сама ж Надя розповідає, що встигала і до ЗНО готуватися, і вдома на господарці допомагати. «Скласти тести на відмінно можна, потрібно лише добре вчитися і ретельно готуватися, — каже дівчина. – Я мріяла вступити до медичного університету, і тепер, коли маю хороший бал із ЗНО, моя мрія, сподіваюся, збудеться…»

Щоб готуватися до ЗНО, закинув навіть футбол!
200 балів з географії, 196 з англійської мови та історії — такі результати ЗНО випускника Бережанської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 Назарія Польового.

Назар Польовий

«І без того старанний і працьовитий, останній рік Назар цілковито присвятив себе навчанню, — розповідає мама хлопця Наталя Андріївна. – Він завжди любив поганяти у футбол, але навіть його закинув, аби готуватися до ЗНО. Попри те, що він — золотий медаліст і добре справлявся з усіма шкільними дисциплінами, любов до географії в нього особлива… Йому прищепив її наш шкільний вчитель Віталій Васильович Кулик, за що йому особлива вдячність й шана. Він побачив у Назара «іскру» і розвивав її: з 8 класу син брав участь у всеукраїнських олімпіадах з географії і завжди був призером… Власне, після хорошого результату на олімпіаді сина запросив на навчання Київський національний університет імені Т. Шевченка. Не знаю, як його відпустять до столиці молодші братики і сестрички (Назар — найстарший з чотирьох дітей у сім’ї), а особливо наша наймолодша — його улюблениця Софійка, яка цьогоріч піде у перший клас…»
«Те, що любиш, вчити легко…»
«Попри те, що іспит з біології був одним з останніх на ЗНО, і вже почала даватися взнаки втома, я зібралася з силами, зосередилася і видала «на гора» бажаний результат — 200 балів, — розповідає випускниця Тернопільської ЗОШ №16 Мирослава Семків.

Мирослава Семків

– Для мене було важливо отримати з біології високий бал не лише тому, що збираюся вступати до медичного вишу, а й тому, що просто люблю біологію. Це в мене, мабуть, від мами — кандидата біологічних наук… А те, що любиш, вчити легко…»
«Скромний, старанний, здібний і надзвичайно працьовитий, — так тепло відгукується викладач фізики Тернопільського технічного ліцею Наталя Бойко про випускника закладу Владислава Іващука, який набрав 200 балів з математики і 199 – з фізики.

Владислав Іващук

До слова, з фізики він не займався з репетитором — вистачало шкільних знань… — Він у нас — гордість ліцею, постійний учасник і призер всеукраїнських олімпіад з фізики і математики. Знаю, що його запрошували столичні виші, і то не один… Наш Владислав вартує того, аби вузи за нього боролися…»

Джерело: НОВА Тернопільська газета

До фестивалю “Файне місто” курсуватимуть спеціальні автобуси

Через продаж руїн монастиря на Тернопільщині виник іще один релігійний скандал