Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Що знаходиться під обласною прокуратурою? Подробиці відкриття тернопільських істориків

Карта підземного Тернополя


У зв’язку з дослідженнями підземель у центрі міста тернополяни по-новому відкривають своє місто.

Карта підземного Тернополя

Одне з найбільш резонансних відкриттів – катакомбна церква, яка знаходиться під приміщенням, де за радянської влади розмістили обласну прокуратуру.
Подробиці відкриття розповідає Юлія Томчишин у розвідці «Тернопіль нижче рівня землі».
У квітні цього року наявність підземних ходів у центральній частині Тернополя підтвердили фахівці з Києва. Вони обстежили центральні вулиці міста, а також підземелля Катедри і Тернопільського замку за допомогою спеціального пристрою – георадара. Завдяки найсучаснішим технологіям підтвердили припущення про підземні тунелі в районі Катедри, вулиці Листопадової, замку, вулиці Старий ринок і виявили пустоти біля будівлі прокуратури та ще один рівень під замком.
«Від Катедри є хід, спрямований до вулиці Листопадової, інший веде у бік замку, ще один прохід направлений до корпусу медуніверситету через майдан Волі, і біля колишнього магазину «Молоко» також виявили хід, – розповідає ініціатор досліджень Андрій Кір. – У підземеллях Катедри провели сканування і виявили пустоти паралельно стіні у підземеллі храму. Можливо, там є хід, спрямований під фундамент, і виходить він назовні до Листопадової. Спустилися спеціалісти також у підземелля замку і під ним виявили ще одне склепіння. Також справа від Катедри є люк, хід якого спрямований до прокуратури. Там є підземний перехід, який має ще одне відгалуження, про яке ми раніше не здогадувалися. На цьому місці колись діяла підземна церква монастиря Згромадження сестер святого Йосифа. Сьогодні вона розташована під приміщенням обласної прокуратури».
«Чому цю церкву створили у підземеллі, невідомо, – додає начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Тернопільської ОДА Ярослав Пелехатий. – Вона була з’єднана з підземеллями Домініканського костелу (сьогодні Катедральний собор), який також був костелом монастиря Згромадження сестер святого Йосифа. Можливо, не мали іншого місця у місті, або ж була якась інша причина. Ці монахині виховували дівчаток у шляхетному дусі, навчали їх етикету, вчили бути добрими дружинами. Побудували цю підземну церкву на початку ХІХ століття».
Науковці сподіваються під час розкопок і досліджень підземель знайти важливі історичні артефакти. Зокрема, монахи дуже часто ховали цінності в разі небезпеки, закопували церковну атрибутику.
Джерело: Збруч

В аварії Барни з’явилася нова обставина

Поруч з Тернополем зона екологічного лиха