Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чим для аграрної Тернопільщини загрожує заборона продавати «домашнє» молоко?

Вважається, що для жителів Тернопільської області, які в основному живуть за рахунок того, що обробляють землю та розводять тварин, заборона продавати «домашнє» молоко буде серйозним соціальним ударом.

Саме тому, нині Мінагрополітики шукає способи відмовитися від продукту, який виробляють приватні домогосподарства, але запроваджувати їх збирається поступово й лише після обов’язкового обговорення з фермерами та експертами. Зокрема, таке рішення виникло у зв’язку із тим, що загалом по Україні на ринку близько 25% молока другого сорту, а виробникам молочної продукції, які вже вийшли на новий рівень обслуговування й технологій, важко виробляти якісну продукцію з такого молока.

Утім, йдеться лише про заборону здавати молоко другого сорту на переробку, яку планують запровадити в межах десяти років. Про те ж, щоб заборонити реалізацію такої молочної продукції на ринку ніхто не говорить.

Водночас, селянам, для яких молоко є одним із основних джерел прибутку, пропонують альтернативи. Для початку – створювати малі молочні ферми самостійно або об’єднуватися в кооперативи. Це, власне, дозволить виробляти якісніше молоко і у більшій кількості, а це вже відповідно інша ціна. Очікують, що після того, як селяни почнуть забезпечувати переробників молоком першого сорту, то ціна на нього для них зросте на 40%. Також, що з позитивного, вже діють програми, які передбачають відшкодування коштів на доїльні апарати, на здешевлення великої рогатої худоби, а також інші соціальні програми, які передбачають фінансову допомогу на розвиток та утримання молочних ферм та кооперативів.

Нагадаємо, наразі на Тернопільщині кількість «домашнього» молока переважає над фермерським, але поступово цю динаміка вже зменшується.

Небезпечні кліщі кусають жителів Тернопільщини. Уже постраждало 34 людини

Кілька порад для тернополян, як придбати авіаквитки найдешевше