Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі ажіотаж на біометричні паспорти. Люди вночі займаються чергу (ФОТО)

Через великий ажіотаж на біометричні паспорти, записатись на електронну чергу практично нереально. Подати документи на виготовлення закордонного паспорту можна і в державному підприємстві “Документ”, на Руській, 17. Але там доведеться доплатити за послуги та зайняти чергу о 5-й ранку, щоб встигнути потрапити в сотню і отримати в 9.00 номерок. 

– Я кілька разів намагався спіймати вільне місце у електронній черзі, – розповідає тернополянин Віктор Кравець. – Рахував тих 15 днів.  “Чергував” на офіційному сайті по ночах. Пробував забронювати через термінал. Але все безрезультатно. Не знаю, як це вдається іншим людям. Потім знайшов інформацію, що можна зробити паспорт у цій установі, яка теж є державною.

У “Документі” чоловіку пояснили, що щодня видають 100 номерків. Але для того, щоб їх отримати, потрібно потрапити в першу сотню з черги. А для цього варто прийти якомога раніше, пише “20 хвилин”.

– Тобто, в годині пʼятій, – продовжує чоловік. – Я прийшов близько 6-ї і під стінами установи уже були люди. В списку я був сороковий. Ще записав свою маму та сестру. Вони підʼїхали пізніше. До 9-ї ранку назбиралось більше сотні людей. Але номерки отримали лише сто. Памʼятаю, що якась жінка ще сперечалась, що раніше по 120 номерків видавали.

Після того, як вам видадуть номерок, потрібно ще зачекати в черзі, щоб написати заяву.

– Я був сороковий, то чекав трохи більше години, – каже Віктор. – Але дуже важливо, щоб ви не пропустили свою чергу, бо номерок потім не видадуть. В приміщенні є табло, на якому показано, скільки якому номерку ще очікувати. Коли черга дійде до вас, то на табло вибʼє, до якого віконечка вам підійти. Також це озвучать. У вас візьмуть український та закордонні паспорти та ідентифікаційний код.

Старий закордонний паспорт можна залишити діючим. Про те, чи залишаєте чи ні, у вас запитають. В обох випадках вам потрібно буде написати заяву, згідно зі зразком, який вам теж дадуть.

– Ще вам запропонують страхівку на рік. Її вартість – 200 гривень, але це не обовʼязково, – продовжує чоловік. – Після того, як ви підпишете кілька документів та напишете заяву, вас відправлять на оплату послуг. Важливий момент – будьте готові, що у цій установі за паспорт доведеться заплатити на гривень 400 більше.

Закордонний біометричний паспорт у цій установі можуть зробити за 7 днів. Вартість – 1210,32 грн. Якщо вам “не горить” і ви можете зачекати 20 днів, тоді вам потрібно буде заплатити 957,32 грн.

– Я робив терміновий, а мама з сестрою – ті, що через 20 днів, – каже Віктор Кравець. – Після оплати вам дають усі чеки і вас знову потрібно чекати в черзі, щоб оформити усі документи, сфотографуватись та подати відбитки пальців. Після оплати ваш номерок зʼявляється на табло і під ним написано, скільки потрібно очікувати.

В цій черзі чоловік з сестрою простояв близько 40 хвилин. Бо разом проплатили. А їхня мама оплатила послуги хвилин через 10-15 після них. Відповідно і в черзі вона стояла довше.

– Коли прийде ваша черга, то вас запросять у кабінку, – каже Віктор. – Там у вас усі документи, сфотографують, візьмуть відбитки пальців та електронний підпис. І вам обовʼязково потрібно зберегти усі квитанції, номерок та документи, які ви отримаєте. Вони вам знадобляться при отриманні паспорта.

Чоловік додає, що розуміє, що через певний час ажіотаж пройде і він міг би з легкістю зайняти місце в електронній черзі. Але паспорт потрібнен терміново, тому скористався послугами цього державного підприємства і переплатив.

 

У Тернополі викладач зганьбився на весь університет (ФОТО)

На Тернопільщині з-під домашнього арешту втік злочинець (ФОТО)