Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопільська бігунка — з рекордом України в шістці командного чемпіонату Європи!

У французькому Ліллі завершився командний чемпіонат Європи з легкої атлетики у Суперлізі. Вдало виступила на ньому збірна України, яка посіла шосте місце серед одинадцяти кращих легкоатлетичних збірних континенту.

Наталя Стребкова

За ідеєю, на турнірі мало стартувати 12 команд, але через відомий допінговий скандал триває дискваліфікація федерації легкої атлетики Росії, отож, її команда не мала можливості виступити у Ліллі.

Командний чемпіонат Європи відбувається раз на два роки за цікавою формулою, коли у кожному з 40 видів програми країна виставляє по одному учаснику, які приносять очки до загального заліку. У випадку, якщо учасник посів перше місце, то до заліку команди додається 11 очків, за друге місце — 10 очків, за третє — дев’ять і т.д. За останню, одинадцяту позицію — одне очко. Якщо ж атлет, за те чи інше порушення, був дискваліфікований, то команді не додається жодного очка.

До останнього виду програми Україна сперечалася з Іспанією на п’ятірку найкращих на цьому престижному змаганні , але блискучий виступ іспанської чоловічої естафети 4 по 400 м відкинув українців таки на шосту позицію. А загалом в активі нашої команди 11 особистих нагород, з яких дві золоті.

Допомогли збірній і двоє тернопільських легкоатлетів. У забігу на 3000 м з перешкодами взяла участь Наталя Стебкова. Українка, маючи відносно не дуже високий особистий рекорд, не загубилася серед еліти і посіла шосте місце, додавши до скарбнички команди 6 очків.

При цьому Наталя продемонструвала час 9 хв. 44,57 сек. І окрім особистого досягнення встановила ще два рекорди — найвище молодіжне досягнення в Україні (для спортсменів віком до 23 років), а також дорослий рекорд Тернопільської області. Крім того, Наталя на майже шість секунд перевищила норматив майстра спорту міжнародного класу.

Україна — держава, багата традиціями у стаєрському бігу, а тому факт, що раніше в нашій країні 3000 м з перешкодами ніхто в такому віці (а Наталі 22 роки) не бігав швидше від тернополянки, говорить сам за себе.

А ось тернопільському дискоболу Івану Панасюку не вдалося перебороти зайве хвилювання. У Ліллі він метнув диск на 54,73 м, програвши близько трьох метрів найкращому власному результату в цьому сезоні та понад вісім метрів особистому рекорду. Такий результат дозволив Івану посісти десяте місце, чим він приніс команді два очки.

Перемогу ж у командних змаганнях здобули німці, друге місце — у поляків, третє — у французів. Залишають Суперлігу, окрім збірної Росії, білоруси та голландці, а їм на заміну приходять збірні Швеції, Фінляндії та Швейцарії.

Олекса СОНЯХ

У Тернополі персики і абрикоси стали доступнішими

На сході загинув боєць із Тернопільщини