Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині фіксують спалах небезпечної інфекційної хвороби

Цього року прогнозується ріст захворюваності на кір, який є небезпечним тим, що це інфекційне захворювання й передається повітряно-крапельним шляхом, а також супроводжується високою температурою тіла та висипом на шкірі.

Власне, за чотири місяці поточного року в Україні зареєстровано 172 випадки кору. Зокрема, в нашій області вже зафіксовано 30 первинних випадків кору. З них – восьмеро дорослих, 22 дітей. Про це повідомили епідеміологи під час прес-конференції на тему «Епідситуація із захворюваності на кір в області. Клініка, лікування, профілактика кору», що відбулася в п’ятницю, 16 червня,  у Тернопільському прес-клубі.

Так, за словами лікаря-епідеміолога ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Світлани Маціпури, період від моменту зараження до перших проявів захворювання триває від 9 днів до 21-го. Сприйнятливість до цього інфекційного захворювання дуже висока, єдині, хто захищені від цієї недуги – дітки в перших три місяці життя, адже мають від неї імунітет.
– За останні чотири місяці в Україні зареєстрували 172 випадки кору, де інтенсивний показник 0,4 випадки на 100 тисяч населення, – розповідає Світлана Маціпура. – Ящо порівняти дану ситуацію із минулорічною, то торік за аналогічний період було вісім випадків, тобто інтенсивний показник 0,02 на 100 тис. населення. Водночас, захворюваність реєструвалася у 10-ти регіонах, в Івано-Франківському, де зафіксовано спалах кору й зареєстровано найбільшу кількість випадків – 139, що у відсотковому відношенні становить майже 81%. Менше випадків зареєстровано у Дніпровській області – 11-ть, в Одеській – 8, у Вінницькій – 5, в Закарпатській – 3, Чернівецькій – 2, Кіровоградській, Львівській, Черкаській та м. Київ – по 1 випадку. На Тернопільщині ж було зареєстровано 30 первинних випадків кору.

Основним засобом профілактики, наголошує Світлана Маціпура, є вакцинація, а також ізоляція на перші кілька днів від хворих.

Нагадаємо, для кору характерна періодичність захворюваності, коли роки підйому (через кожні 3-5 років) змінюються роками зниження захворюваності. З 2000 року в області були три підйоми захворюваності – у 2001-ому, 2006-ому та 2012-ому роках. Тоді захворіли близько 2000, 1500 та 1200 осіб відповідно.

У Тернополі 122 пари одружились “за добу”

Два штрафи й порушення ПДР – результат водіння п’яним тернополянином