Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині пояснили, що і як будуть лікувати після медичної реформи

8 червня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів».

Згідно з цим проектом, пацієнтам у разі отримання екстреної допомоги буде гарантовано 100% відшкодування вартості медичних послуг та ліків державою. До таких екстрених випадків належать, наприклад, серцевий напад, перелом, інша загроза для життя, а також отримання пацієнтом первинної медичної допомоги у сімейного лікаря та отримання невиліковними пацієнтами паліативної допомоги.

Зокрема, як пояснив начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук, це пов’язано з тим, що медична реформа передбачає запровадження поняття «Державного гарантованого пакету» – певного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які держава зобов’язується оплачувати за заздалегідь встановленими тарифами. Щороку ці тарифи затверджуватиме уряд.

Водночас, за словами Володимира Григоровича, медична реформа відбуватиметься у 2 етапи. На першому етапі реформи потрібно відокремити первинну ланку медичної допомоги, що за новою моделлю надаватиметься центрами первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) із мережею амбулаторій і ФАПів. На другому ж етапі реформи передбачено створення госпітальних округів для надання медичної допомоги. А є також третинний рівень, який складатиметься з багатопрофільних лікарень, де буде надаватися тільки високоспеціалізована медична допомога.

– Медична реформа передбачає запровадження принципу «гроші ходять за пацієнтом», тобто, держава буде платити лікарням та лікарям за надані конкретним пацієнтам медичні послуги, а не за «утримання ліжок», – каже Володимир Григорович. – При цьому, оплата праці лікаря залежатиме від кількісних і якісних показників: чим краще й ефективніше працює лікар, тим більше йому за це платитимуть.

У Барни визначилися куди потратять 55 мільйонів від Гройсмана

У тернопільському гідропарку народилось маленьке чудо (ФОТО)