Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Версія земельного рабства-2017: майстер-клас від колишніх менеджерів «Мрії»

Нові способи “пошити в дурні” простих селян випробовують у селі Товстеньке Чортківського району. Нещодавно, у травні,  власникам земельних паїв пропонують укладати  договори нового типу.

Документи, які “підсувають” на підпис людям, виявилися не звичними селянам «договорами оренди землі», за якими впродовж вже багатьох років пайовики привикли співпрацювати з орендарями, а так  званими «договорами емфітевзису» – договорами про надання права користування земельною ділянкою.

На жаль, мало хто з простих громадян може відразу побачити і усвідомити різницю між цими двома видами договорів – для цього треба мати, як мінімум, юридичну освіту. Що і полегшує завдання  агротовариствам брати під контроль найдорожче – їхню землю. Адже як тільки договір підписано – дороги назад немає: вступає в силу нова версія земельного “рабства”.

Справа в тому, що так званий договір емфітевзису за своєю правовою суттю є (увага!) різновидом речових прав на чуже майно (в цьому випадку – на чужу землю).

А саме – дає право ВОЛОДІТИ та користуватися (а не тільки користуватися) чужою землею для сільськогосподарських потреб. Фактично, це означає, що аграрна компанія стає згідно такого договору не орендарем землі, а повноправним землекористувачем, і може навіть продавати своє право користування землею будь-яким іншим особам – тобто, «торгувати землею» без відома і без згоди її власника – пайовика. Впливати на подальшу долю своєї землі протягом терміну дії договору емфітевзису власник вже не може, тобто людина навіть не знатиме, хто та як господарює на її полях.

Цікавим є той факт, що директором одного з товариств, яке працює у Товстенькому значиться колишній менеджер агрохолдингу «Мрія» – Роман Миколаєнко. Зараз він, кажуть, є соратником колишнього директора з виробництва «Мрії» Гути – Андрія Науменка.

Знайшовши нову лазівку в земельному законодавстві України, “новатори” активно почали «впарювати» селянам договори емфітевзису замість договорів оренди. І якщо у Чортківському районі цю аферу їм вдасться прокрутити безперешкодно, то на черзі – Гусятинський район.

А щоб відволікти увагу громади від своїх темних оборудок, Гута і Ко розгорнули цілу інформаційну війну проти агрохолдингу «Мрія» і його теперішніх власників. У хід йде все: бруд, непідтверджені звинувачення…

А в програші, як завжди, опиняться, в першу чергу, селяни. Тому хочеться вкотре застерегти – УВАЖНО ЧИТАЙТЕ і ретельно вивчайте документи, які підписуєте, і не майте жодних справ із земельними шахраями, які пошили в дурні не одну сотню людей.

Тернопільські патрульні уже подружились із собаками (ФОТО)

Страшна аварія у Тернополі: легковик не встиг втекти від вантажівки (ВІДЕО)