Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Банки, ЗМІ, мережі заправок та енергокомпанії України атаковані вірусом, схожим на WannaCry

Комп’ютерні системи Київенерго зазнали хакерської атаки, та змушені були вимкнути всі комп’ютери в очікуванні дозволу на включення від служби безпеки. 

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на співрозмовників в компанії.

З аналогічною проблемою зіткнулись в НЕК «Укренерго», але в компанії стверджують, що комп’ютерні системи, що зазнали атаки – не є критичними.

Проблеми виникли й у банків. Національний банк України вже попередив учасників банківської системи України про зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом на декілька банків.

У результаті кібератак банки мають складності з обслуговуванням клієнтів та здійсненням банківських операцій.

Наразі у фінансовому секторі посилено заходи безпеки та протидії хакерським атакам усіх учасників фінансового ринку.

“У результаті цих кібератак банки зазнають труднощів з обслуговуванням клієнтів і здійсненням банківських операцій”, – підтвердили в Нацбанку.”У результаті цих кібератак банки зазнають труднощів з обслуговуванням клієнтів і здійсненням банківських операцій”, – підтвердили в Нацбанку.
Уже посилили заходи безпеки та протидії атакам хакерів всіх учасників фінансового ринку.
“Національний банк упевнений, що захист банківської інфраструктури від шахрайства в кіберпросторі організований належним чином, а спроби кібератак на інформаційні системи банків будуть нейтралізовані”, – сказали в НБУ.

Через хакерські атаки на інші компанії та банки в “Ощадбанку” вирішили перестрахуватися та обмежити функціонал послуг, що надають клієнтам.
“Банк перепрошує за незручності, що виникли внаслідок форс-мажорних подій і гарантує конфіденційність та збереження даних клієнтів. Клієнти “Ощадбанку” наразі можуть скористатися банкоматами інших банківських установ, для клієнтів-пенсіонерів ця послуга є безкоштовною. Веб- та мобайл-банкінг Ощад 24/7, а також операції з картками працюють у нормальному режимі. Відділення банку працюватимуть сьогодні у режимі консультацій. Служби банку у взаємодії з НБУ докладають максимум зусиль для якнайшвидшого відновлення доступу до усіх сервісів банку. Про завершення цих робіт буде повідомлено додатково”, – зазначили в “Ощадбанку”.

“Через масовану атаку вірусу Petya.A на наші інформаційні системи відділення та контакт-центр “Нова пошта” тимчасово не можуть обслуговувати клієнтів. Ми докладаємо всіх зусиль, аби відновити роботу вже найближчим часом. Вдячні вам за розуміння, обіцяємо інформувати про перебіг подій”, – зазначають у “Новій пошті”.
Також повідомляється, що вірусної атаки зазнав медіахолдинг ТРК “Люкс”, до складу якого входять “24 канал”, “Радіо Люкс”, “Радіо Максимум”, інтернет-видання.

Джерело

Мережа заправок KLO теж постраждала від віруса:

До речі, хакерської атаки сьогодні наслідки хакерської атаки сьогодні відчули і у Тернопільській області – на кількох підприємствах нашого краю виникли збої у роботі комп’ютерів.

 

У Тернополі нарешті зібралася ТВК, яка має розглянути питання про відкликання трьох депутатів

Тернополянин допоміг патрульним спіймати злодія (ФОТО)