Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Володимир Кличко: що далі?

Вже шість днів минуло від мегабою українця Володимира Кличка та британця Ентоні Джошуа, а розмови про нього не вщухають ні на мить. І реванш, який минулої суботи видавався чимось з розряду фантастики, стає все більш імовірним.

Очевидно, бій залишив певну недомовленість і обидва бійці не проти довершити справу, тим більше, що є непогана можливість ще й «зрубати бабла».

Рекорди мегабою

Того суботнього вечора було встановлено відразу кілька фінансових рекордів, отож, зважаючи на те, що реванш збере не менше, в другому поєдинку Джошуа — Кличко є велика зацікавленість промоутерів.

Судіть самі, бій зібрав небачену для боксу 90-тисячну аудиторію прямо на стадіоні, лише квитків організатори продали на близько 9 млн. фунтів. Крім того, число проданих платних телетрансляцій у Великобританії перевищило 1,5-мільйонний рекорд, встановлений  історичним протистоянням Пак’яо — Мейвезер у 2015 році. Бій транслювали відразу два англомовні телеканали — НВО та Showtime. І, не зважаючи на роздвоєння аудиторії, на Showtime було встановлено рекорд за кількістю людей, що переглядали цю спортивну подію — драматичні 5-ий та 6-ий раунди переглядали маже 700 тисяч глядачів.

У той же час, боксери отримали не такі великі, як для поєдинку такого рангу, гонорари — по 10 мільйонів доларів. Ентоні додали ще 5 млн. дол., як відсоток з продажу платних трансляцій у Великобританії. У той же час, наприклад, Оскар де ла Хойя ще у 2007 р. за бій з Флойдом Мейвезером-молодшим отримав 52 млн. дол., а Мейвезер отримав тоді у 2 рази менше.

Тому, з фінансової точки зору, протистояння Джошуа — Кличко, безумовно, має куди рости.

Реванш у Китаї?

Обережні думки про реванш були озвучені з таборів обох учасників відразу після бою, і з тих пір його можливість стає все більш реальною. Промоутер Ентоні Едді Хірн вже навіть озвучив приблизний час можливого бою — жовтень-листопад цього року. Причому, на думку Хірна, поєдинок мав би відбутися у Китаї.

Промоутер висловив припущення, що в США бій не отримає такого величезного інтересу, як у Азії, де спортивна індустрія набирає все більшої ходи. Достатньо згадати які величезні кошти китайські футбольні клуби вкладають у легіонерів.

Бокс настільки високого рівня Піднебесна давно не приймала, тому організувати аудиторію, не меншу, ніж на «Уемблі», в майже двомільярдному Китаї не так важко. Принаймні Хірн сподівається забезпечити гонорар для Джошуа в Китаї на рівні 40-50 млн. дол.

Незадоволені обидва

Ще однією причиною для реваншу може стати… невдоволення обох боксерів підсумком першого бою. Ентоні, хоч і виграв нокаутом, але у 6-8 раундах виглядав, м’яко кажучи, дуже непереконливо. Багато експертів відзначили, що Кличко сам упустив свою перемогу, адже дій він у тому проміжку більш рішуче, Джошуа б не встояв.

Тому, знаючи амбітний характер молодого британця, можна стверджувати, що він не хотів би залишитися в історії як «боксер, що випадково переміг підстаркуватого Кличка», отож, прагне виграти більш переконливо.

Володимира ж муляє те саме питання: коли він упустив перемогу? Кличко, безперечно, переконаний, що мав шанс перемогти і залишити бокс у ранзі чемпіона. А тому досі не дав остаточної відповіді щодо реваншу.

Чи є бокс у 41?

На іншій шальці терезів, яка не дає поки українцю дати й ствердну відповідь, безперечно, його вік. У суперважкому боксерському дивізіоні рідко хто “доживає” в активній фазі кар’єри навіть до 40 років, вже не кажучи про мізер тих, хто в такому віці ще й змагається за пояси.

Дві легенди боксу — Мохамед Алі та Джо Луїс — завершили виступи значно раніше. Алі вже у 38 мав значну зайву вагу і програвав другорядним боксерам, причому лідери категорії тоді відмовлялися битися з ним, аби випадково не травмувати ветерана. Луїс у 37 років поступився нокаутом і завершив виступи назавжди. У такому ж віці легенда сучасного боксу Леннокс Льюїс спірно переміг Віталія Кличка, а на реванш з українцем так і не наважився, які б йому гроші не пропонували…

Володимир протягом усієї кар’єри був зразковим атлетом і перетворився на справжню “боксерську машину”. Це дало йому змогу “дотягти” до 41 року і підійти до бою з Джошуа в чудовій формі, але… “пройшли вже роки”. Обидва боксери продемонстрували чудовий бокс, у якому Джошуа міг і програти, але Кличкові банально не вистачило сил.

За півроку тіло Кличка-молодшого лише ще більше постаріє і будьмо відверті: щодо спортивної складової навряд чи другий бій буде мати інтригу. Однак, фінансова складова дуже часто перемагає…

Олекса СОНЯХ

 

Степан Барна: Ми стимулюємо громади вчитися самостійно залучати ресурс і ефективно ним розпоряджатися

На Тернопільщині виконавці замовного вбивства та їх адвокати затягують судовий процес