Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У разі суттєвого зростання кількості нелегальних мігрантів ЄС може призупинити дію безвізу для України

11 травня Рада міністрів Європейського Союзу схвалила для України безвізовий режим. Відтак після підписання офіційного документу, яке заплановане на 17 травня, уже через 20 днів, а це орієнтовно 11 червня, українці зможуть їздити без кордонів.

Що потрібно знати про безвізовий режим, що є порушенням безвізу і що чекає у цьому випадку на порушника говоримо з регіональним партнером громадської організації «Європа без бар’єрів» у Тернопільській області, керівником громадської організації «Інформаційно-правовий центр «Права людини» Олександрою Гриньків.

– Олександро Олексіївно, які переваги безвізового режиму?                 

– Переваги безвізового режиму – право на короткострокове перебування громадянина на території Шенгену та країн ЄС. Термін перебування не може перевищувати 90 днів упродовж 180 днів, а загалом не більше 180 днів перебування протягом 1 календарного року. Важливо знати не тільки як скористатись безвізовим режимом правильно, але і як не порушувати встановлених правил, через що може настати певна відповідальність.

– Яка це відповідальність?

– Найбільш типовим випадком є порушення безвізового режиму без депортації. Наприклад, людина перебувала на території однієї з країн ЄС довше визначеного правилами терміну в 90/180 днів, скажімо, помилившись під час розрахунку завершення терміну перебування або діючи свідомо. В такому разі на кордоні під час перетину в паспорт особи буде поставлено штамп про те, що факт порушення відбувся. У разі, якщо затримка виникла не з вини особи (відкладений рейс літака, проблеми зі здоров’ям), слід зберегти будь-які вагомі докази, які б підтверджували причину подовженого перебування. Затримка більше, ніж на місяць понад визначений термін, може призвести до недопущення особи в країну наступного разу.

– А що буде якщо особу виявлять на території країни ЄС з порушеним терміном перебування?

– Як правило, відповідними службами дається можливість залишити країну самостійно впродовж 1–2 тижнів, а під час перетину кордону особа заноситься у відповідні списки, наслідком чого може бути відмова у в’їзді. При цьому також до особи може бути застосована депортація без можливості відвідування країн ЄС на 10 років, але це вже у випадку правопорушень з кримінальною складовою.

– Які ще є ризики непропуску до країн Шенгену?

– У випадку, якщо особа під час попередньої поїздки здійснила адміністративне правопорушення – не заплатила штраф за проїзд без квитка, не заплатила за готель чи інші надані послуги тощо, тоді її можуть не пропустити знову до країн Шенген-зони.

Ця заборона стосується також громадяни, які вдаються до надання відверто неправдивої інформації про себе або мету поїздки, а також ті, хто покладається на послуги сумнівних фірм, що готують підроблені документи. У такому разі може бути призначено штраф або заборона в’їзду до ЄС на 5 років.

– Чи може тепер у зв’язку із безвізом вільно пересуватися за кордоном людина, у якої є депортація?

– Запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом надає право на короткострокові поїздки без віз, але не знімає ті обмеження, які існують згідно з шенгенським правом. Якщо в минулому особа була депортована або здійснила правопорушення на території країн ЄС, то тепер вона не може розраховувати на перетин шенгенського кордону.

– Які наслідки для країни загалом і для громадян зокрема матиме зловживання безвізовим режимом?

– Окрім особистої відповідальності, у разі зловживання безвізовим режимом, «покарання» може бути застосовано загалом щодо країни. Європейський Союз розробив механізм, що може тимчасово призупинити дію безвізового режиму у разі суттєвого зростання кількості нелегальних мігрантів з країни, якій надали безвізовий режим.

Якщо подібне рішення буде прийнято Європейським Союзом, то впродовж шестимісячного періоду громадяни країни, з якою ЄС вирішив призупинити безвізовий режим, повинні будуть знову отримувати візи для поїздок. Ще однією причиною для призупинення дії безвізового режиму може стати суттєве збільшення кількості відмов у в’їзді до Шенгенської зони громадянам країни, які залишаються на території країн-членів без відповідного на це права.

Таким чином, використання безвізового режиму не за призначенням може викликати зворотній рух аж до повернення візових вимог для громадян. Тож кожен, хто користуватиметься безвізовим режимом має пам’ятати не лише про переваги, але й можливі негативні наслідки як на індивідуальному, так і на державному рівні.

Галина ТИХА

У Львівській області водій із Тернопільщини потрапив в страшну аварію (ФОТО)

Майже в рік в село не їздить автобус, бо водій захворів