Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопіллі не залишилося жодного елітного спортсмена

Протягом 18-19 травня Тернопіль з плановим візитом відвідав міністр молоді та спорту Ігор Жданов. Високий спортивний гість побував на біатлонній базі в Підгородньому та оглянув місце реконструкції веслувального каналу на ставі.

Міністр залишився задоволеним, але насправді йому довелося дещо злукавити, адже далеко не все на спортивному Тернопіллі мало б йому подобатися.

І найперше складається враження  – це проблеми з літнім олімпійським спортом.

Зимовий, якщо чесно, також не процвітає. Маючи трамплін для стрибків на лижах та санно-бобслейну трасу область не в змозі підготувати елітних спортсменів у цих видах спорту, які були б здатні конкурувати бодай за першу десятку на світовому рівні. Виручає тут біатлон.

Але в літніх видах спорту — взагалі повна катастрофа.

Наприкінці минулого року Мінмолодьспорту затвердив склад спортсменів-кандидатів до участі в Олімпійських іграх’2020, що відбудуться в Токіо. Усі кандидати в олімпійську команду поділені на дві групи — елітна та провідна, з відповідним фінансуванням та умовами підготовки.

І, як не прикро це констатувати, в елітній групі у Тернопілля немає… жодного представника. Тобто дотренувалися до того, що в нас немає не тільки призерів чемпіонатів світу й Олімпійських ігор, а навіть претендентів на цей статус, яких би відзначили на рівні держави та забезпечили їм належну підготовку.

У цьому плані вражає приклад Хмельниччини, де таких «зірок» з півтора десятка. В усіх на слуху важкоатлет Олександр Пелешенко, борчиня Юлія Ткач, веслувальник Павло Алтухов та інші, яким і на минулій Олімпіаді дещиці не вистачило до нагороди, але тепер вони — одні з лідерів у своїх видах на світовому рівні.

У нас таких немає. Більше того, у провідній групі спортсменів, тобто серед тих, які мають шанс найближчим часом перейти до еліти і таки боротися за високі місця на Олімпіаді, лише одна важкоатлетка Марія Хлян зі Скалата. Ця спортсменка справді прогресує і нещодавно повернулася з трьома нагородами чемпіоната Європи. Але на тому й все…

Область, знана своїми борцями, веслувальниками, плавцями, легкоатлетами, боксерами (цей список можна продовжувати), тепер не має жодного спортсмена високого класу, а нечисленні провідні спортсмени залишають Тернопілля (наприклад, біатлоністка Олана Підгрушна та шпажистка Олена Кривицька віднедавна виступають за Київ, а Тернопіль залишився ні з чим).

За таких умов потрібно було бити на сполох, користуючись приїздом міністра…

Олекса СОНЯХ

Тернопільські гумористи нестандартно висміяли випускників (ВІДЕО)

Майор і підполковник претендують на посаду начальника Бережанського відділу поліції