Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині у греко-католицькому монастирі робили заборонені справи

Під час перевірок монастирів у селі Колодіївка та Великі Бірки виявили порушення монашої дисципліни та здійснення молитов екзорцизму без дозволу. Церква спростувала «об’явлення» та «послання» однієї з сестер монастиря УГКЦ, що у селі Великі Бірки. Священика Григорія Планчака, який підтверджував їх походження від Бога та черницю, яка «чула голос» відсторонили від служінь. 

У цих монастирях стверджували, що сестра Марія Баран «чує голос» Бога та окремих святих. Деякі послання записував отець Антоній Григорій Планчак, який підтверджував їх правдивість не маючи на це ніякого права і повноважень. У 2004 році вперше стало відомо про можливі “послання”. З 2005 по 2015 роки здійснювалися перевірки обох монастирів.”Об’явлення” стали причиною внутрішнього поділу монастирів, між ченцями та черницями.

– Ми розмовляли з кожним у чоловічому, так і жіночому монастирях. Зауважили багато інших надуживань з огляду на монашу дисципліну. У результаті перевірок спростували об’явлення сестри Марії Баран. Вони суперечать науці церкви, Святому Писанню, доктрині віри, — владика Михайло Бубній, голова Патріаршої комісії у справах монашества УГКЦ.

На початках, коли засновувався жіночий монастир, за словами єпископа Михайла Бубнія, мета була добра, але постала проблема у тому, що отець Григорій Планчак почав відходити від церковного уставу монастиря. Він виключно покладався на об’явлення, які диктувала сестра Марія Баран. Братів до монастиря приймали виключно за її вказівками, пише “Доба”.

– До приходу сесстри Марії було все добре, а після її впливу на отця, монастирі поділилися і почалися труднощі. Церковна влада не може мовчати. Ми як єпископи відповідальні за добро у цих монастирях, добро тих людей, які йдуть до них. Де поділені спільноти є гнів, ненависть, гріх, монах не може жити у такому стані, — владика Михайло Бубній.

Від тепер ці монастирі не працюватимуть як раніше. Згідно з рішеннями церкви відбуватиметься реорганізація монастирів та віднова монахів і монахинь. Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Василій Семенюк зачитав з цього приводу заяву Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, яку можна переглянути на сайті за посиланням.

На Тернопільщині у дитячому садочку отруїлися п’ятеро дітей

Тернополян просять допомогти врятувати молоду вчительку. Жінка у реанімації