Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Наявність боргу за житлово-комунальні послуги впливає на розмір призначення субсидії

Прийнята постанова КМУ №300 від 26 квітня цього року, яка передбачає внесення певних змін до порядку призначення і перерахунку житлових субсидій. Ця постанова вводиться в дію з 1 травня 2017 року.

Відповідно на основі змін у травні органи соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій на наступний рік та розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.

Про те, які зміни передбачені для субсидіантів, про що потрібно повідомляти фахівців соцзахисту та кому повторно доведеться подавати документи на оформлення допомоги, «Галас» поцікавився у начальника Управління соціальної політики Тернопільської міської ради Володимира Сулими.

– Ми повинні провести перерахунки житлових субсидій з 1 травня, а це близько 50 тисяч сімей, які їх отримують у Тернополі, – каже Володимир Іванович. – Утім, відповідно до змін, передбачених постановою, Міністерством соціальної політики повинні бути внесені також зміни у програмне забезпечення, бо без цього ми не зможемо ні призначати, ні перераховувати субсидії. Відтак наразі наша робота призупинена на незначний термін.

– Які ж суттєві зміни вводяться у зв’язку із виходом цієї постанови?

– Якщо раніше при розрахунку субсидії брався дохід за попередній рік, то тепер цей дохід – за попередніх чотири квартали. Тобто якщо сім’я звертається за призначенням субсидії у травні цього року або термін усіх субсидій закінчився 30 квітня (із закінченням опалювального періоду), то дохід для обчислення субсидії береться за перший квартал цього року і три квартали попереднього року.

Для військовослужбовців строкової служби не залежно від отриманих доходів для розрахунку субсидії включається дохід на рівні половини розміру прожиткового мінімуму. Водночас одержувачам субсидій у місячний термін обов’язково потрібно повідомляти управління соціальної політики про зміни у складі сім’ї.

– А як щодо осіб, які не зареєстровані у Тернополі? Чи мають вони право на отримання субсидії?

– Якщо особа не зареєстрована у Тернополі, то не має права на призначення субсидії. Лише, коли вона оформляє договір найму житла, то тоді це право набуває. Утім, згідно з новим порядком призначення житлової субсидії, після закінчення її терміну цим особам субсидія не перераховується автоматично на наступний період, сім’ї знову необхідно подати заяву й декларацію, щоб отримати допомогу на наступний термін.

– У зв’язку з подіями на Сході України до Тернополя переїхали на тимчасове місце проживання багато внутрішньо переміщених осіб. Чи дбає про них держава у плані надання житлових субсидій?

– Так, зокрема новою постановою кабміну передбачена важлива норма для переселенців. Раніше внутрішньо переміщені особи не мали права на призначення житлової субсидії. Тепер вони таке право набувають, але з дати реєстрації місця перебування і субсидія призначається терміном на шість місяців. Тобто це означає, що тимчасово переміщені особи повинні звернутися до управління соціальної політики, подати довідку про реєстрацію місця перебування, і вже тоді їм буде призначатися житлова субсидія.

– А як бути із домогосподарствами, які мають заборгованість по сплаті житлово-комунальних послуг?

– У разі отримання інформації про заборгованість за два місяці за оплату комунальних послуг субсидія на наступний термін не призначається, тому бажано не допускати заборгованість, а сплачувати обов’язкову частку. Адже, як випливає з цього твердження, наявність боргу за житлово-комунальні послуги впливає на призначення субсидії.

– А якщо сім’я зекономила використання житлово-комунальних послуг?

– Якщо сім’я має економію по сплаті житлово-комунальних послуг, то ці кошти залишаються на рахунку одержувачів і їх можна використовувати у наступному розрахунковому періоді, у наступні місяці. Тобто якщо домогосподарству дали норму на газ 300 метрів кубічних, 200 з яких зекономили, їх можна використовувати надалі. В кінці ж опалювального періоду все, що сім’я зекономила, повертається до державного бюджету, лише за винятком газопостачання 100 метрів кубічних і 150 кіловат електроенергії. В еквіваленті сума цих коштів буде перераховуватися на рахунки одержувачів. Це так звана монетизація субсидій.

– Не менш важливим є також збільшення соціальної норми житла для непрацездатних осіб…

– Так, ця норма дуже позитивна, зокрема для людей пенсійного віку, які вже ніде не працюють. Згідно з нею для домогосподарств, які складаються з однієї або двох непрацездатних осіб соціальна норма житла становить 75 кв. м. Цього раніше не було. Раніше на одного ця норма становила 49 кв. м або 62,6 кв. м на двох. Але разом із позитивом, маємо проблему із тим, що відсутня інформація по приватному сектору про зареєстрованих осіб у будинках, тому при призначенні субсидії на наступний термін необхідно обов’язково нам принести довідку про склад сім’ї. Адже по приватному сектору немає інформації ні в реєстраційному відділі міської ради, ні в житлово-експедиційних установах. Передбачені також інші зміни щодо порядку призначення житлових субсидій, які вводяться з 1 травня.

 

 

На Тернопільщині злодій за одну ніч обікрав дві церкви

Житель Тернопільщини травмувався під час пожежі у будинку (ФОТО)