Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Дівчинку-мауглі із Тернопільщини повезли жебракувати під храмами Москви

Дівчинку-мауглі, яка зростала з фанатичними родичами-вірянами, не знайшли у соціальному центрі. Як з’ясувалось, неповнолітню Марійку забрала тітка і повезла жебракувати під храмами поблизу Москви. Дозвіл на це дала служба у справах дітей.

Історію дівчинки дізнались минулого року, коли Марійка сама пішла до правоохоронців.

Десять років тому дві жінки з шестирічною дитиною приїхали з Росії та купили стару хатину в лісі поруч села Раславка, щоби бути поближче до Почаєва. Бабуся категорично забороняла дівчинці відвідувати школу, дивитися телевізор та користуватися телефоном. Наприкінці позаминулого року Марійка пішла з монастиря, де провела рік, але до баби не захотіла вертатися. Мати ж дівчинки лікується у психоневрологічній лікарні.

Дівчина у 15 років не вміла ні писати, ні читати, всі роки жила без світла та газу.

Марійку тоді витягнули з-під впливу бабусі, і начебто усе  віщувало на добре – принаймні так запевняли чиновники, бо дитину взяла під опіку держава, пише “Свобода“.

У Тернополі дівчинку помістили у центр соціально-психологічної реабілітації дітей. Чиновники обіцяли, що адаптують дитину до нормального життя – з нею працювали психологи, в індивідуальному порядку – педагоги. Дівчинка мала починати життя із чистого аркуша. Зараз з’ясувалося, що дівчини у цьому закладі уже немає. Тут вона пробула з лютого по грудень. Наприкінці грудня 2016-го розпорядженням голови Кременецької райдержадміністрації Марії призначили піклувальницю. А уже в лютому цього року служба у справах дітей Кременецької райдержадміністрації надала дозвіл цій жінці для виїзду за межі України разом з підопічною.

Поїхали в Росію – жебракувати під Сергієво-Посадською лаврою, що в Московській області. Вона втекла від своєї піклувальниці, і березневого вечора на неї натрапили поліцейські. Безпритульну помістили у Сергієво-Посадський соціально-реабілітаційний центр для неповнолітніх, бо повертатися до піклувальниці вона категорично відмовилася. А сама піклувальниця тут же «відхрестилася», мовляв, Марія – громадянка України, то нехай їде на Батьківщину.

Нині на міждержавному рівні вирішується питання репатріації Марії. Тиждень тому Подільський райсуд Києва задовольнив клопотання про поміщення її до приймальника-розподільника для дітей ГУНП в м. Києві. Така процедура передбачена законодавством, зокрема міжнародною угодою з питань повернення неповнолітніх у держави їх постійного проживання, а також Законом України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей». В останньому зазначено, що приймальники-розподільники для дітей – спеціальні установи органів Національної поліції, призначені для тимчасового тримання дітей віком від 11 років. У приймальники-розподільники поміщають за рішенням суду.

Після столичного приймальника-розподільника Марія знову потрапить у центр соціально-психологічної реабілітації дітей – про це Подільський райсуд запевнила листом служба у справах дітей Тернопільської ОДА.

Джерело: “Свобода”

Майже 60 сіл на Тернопільщині мають намір приєднатися до створених громад

Після вихідних Тернопільщину чекає похолодання