Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Віктор Мацикур: Тернопілля переживає період ренесансу щодо спортивної інфраструктури

Протягом двох років на Тернопіллі відбувається стрімкий розвиток спортивної інфраструктури. 

В різних куточках краю відкриваються оновлені спортивні зали, новозбудовані ігрові та тренажерні майданчики, у Козівському районі з’явився басейн, якого чекали майже 30 років.

У 2017-ому в цій галузі також заплановано чимало. Детальніше про це розповів начальник управління фізичної культури та спорту ОДА Віктор Мацикур.

— п. Вікторе, нещодавно голова Тернопільської ОДА Степан Барна проанонсував реконструкцію «Водної арени «Тернопіль». Розкажіть докладніше, про що йде мова?

— Щодо спорудження «Водної арени «Тернопіль», то слід розділити всі роботи на дві черги. Перша з них, її, до речі, планується завершити до кінця цього року, передбачає реконструкцію гідротехнічних споруд веслувального каналу тернопільського ставу. Що вона собою являє? Необхідно підвести до цього об’єкту нормальну дорогу, збудувати стартову і фінішну вишку, суддівське приміщення, трибуни, а також реконструювати інші технічні приміщення.

Два роки тому після величезної перерви ми провели на цьому каналі пробні змагання — чемпіонат України серед студентів. Однозначно, що канал функціонує і певного рівня змагання, підключивши ентузіазм і завзяття, можна проводити навіть на тій інфраструктурі, яка там є нині. Однак, якщо ми хочемо залучити на наш канал всеукраїнські, а тим більше міжнародні змагання, то нам необхідна суттєва реконструкція.


До речі, проведення міжнародних змагань чи тренувальних зборів іноземних команд після реконструкції каналу цілком реальне. У нас добра логістика, а країни, в яких добре розвинене веслування на байдарках та каное, розташовані поруч з Україною.

Щодо другої черги проекту, то наразі ще немає конкретних дат її реалізації. Можу лише сподіватися, що роботи розпочнуться вже у 2018-ому. Друга черга проекту «Водна арена «Тернопіль» передбачає спорудження стандартного ігрового залу з трибунами, який так необхідний обласному центру, з розминочними приміщеннями і тренажерними кімнатами. Крім того, планується будівництво там спортивного готелю і цілого ряду ігрових спортивних майданчиків та кортів, а можливо й бігового стадіону.


– Весь цей спортивний комплекс буде розташований в районі веслувального каналу?
– Так, там є приблизно 25 га вільної землі і спорудження такого спортивного об’єкту дозволить зосередити в одному місці практично всю спортивну інфраструктуру, необхідну для тренувань і виступів. Тим більше, що всі наші вузи, які підтримують спорт і навіть мають професійні ігрові команди, розташовані в центрі або на «Дружбі», й при спорудженні нормальної дороги добратися до комплексу, який розташований у 2-3 км від центру міста, не буде складно.

Отож, гадаю, що спорудження такої «Водної арени «Тернопіль» у підсумку дасть поштовх розвитку не лише веслування, а й інших популярних у Тернополі видів спорту. Однак, поки давайте зосередимося на виконанні першої черги проекту.

— Якщо з реконструкцією водної арени вже вдалося вийти на конкретні терміни робіт, то щодо біатлонної бази в Підгородньому ситуація залишається заплутаною…
— Це справді так, але кілька днів тому міністр молоді й спорту України Ігор Жданов скликав термінову нараду щодо біатлонного комплексу в Підгородньому, яка додала позитиву. Там чітко сформулювали, що вирішення всіх проблем бази, а там вже крім світла і води відключили ще й газ, можливе лише за умови її переведення у державну власність.

Поки база належить товариству «Колос», яке не має коштів для її фінансування, а отже на базі ростуть борги і вона поступово занепадає. Ми не можемо допустити знищення такого спортивного об’єкту, тому, звісно, не будемо спокійно спостерігати, як місцевий керівник «Колосу» Георгій Гунтік буквально вбиває тернопільській біатлон.


Якщо цей об’єкт залишиться у власності «Колоса», то цілком можливо, що у підсумку споруду просто здадуть комусь в оренду на 29- 49 років і ми втратимо базу назавжди. Щось схоже трапилося в Києві на Трухановому острові, коли спортсмени одного дня прийшли на спортивну базу і побачили оголошення, що будівля здана в довготермінову оренду і їм просто немає де займатися. Я не хочу, щоб таке сталося в Підгородньому.

Під час наради міністр прийняв рішення відкрити в Тернополі філію Центру олімпійської підготовки з біатлону, взяти туди на роботу тренерів (а в нас, звісно, чудовий тренерський потенціал) та спортсменів. Відповідно, після створення такого центру до Тернополя повернуть елітну зброю наших провідних біатлоністів, яку тимчасово забрали до Чернігова. Гадаю, що паралельно з нею приїде необхідне екіпірування та набої для тренувань і ми отримаємо повноцінну підтримку від міністрерства, гідну рівню виступів наших спортсменів.

— Тобто наразі про впровадження проекту реконструкції бази і зокрема спортивної траси говорити ще зарано?

— Торік була розроблена передпроектна документація та створено візуалізацію реконструйованої траси. Було багато позитивних відгуків від уболівальників та фахівців і дуже хочеться, щоб це вдалося впровадити в життя.

Та поки не буде виділено відповідної земельної ділянки говорити про розробку навіть проекту нової траси не варто. Земля не може виділятися приватній установі, якою тепер є товариство «Колос», отже, реально міркувати про якісь зміни щодо бази і траси можна лише тоді, коли вони перейдуть у власність держави.

— На яких ще об’єктах спортивної інфраструктури заплановані роботи цього року?
— У 2017-ому ми плануємо реконструювати 15 об’єктів спортивної інфраструктури. Окрім названої «Водної арени «Тернопіль», відзначу будівництво спортивного залу з трибунами в Збаражі. Там також культивують ігрові види спорту плюс дуже розвинена школа боротьби, тому такий зал необхідний місту.


Дуже цікавий проект будемо втілювати у Козові, де відремонтуємо спортивний зал і добудуємо другий поверх приміщення ДЮСШ. Це містечко часто приймає спортивні змагання різних рівнів і новозбудований другий поверх буде використовуватися, в тому числі, і як спортивний готель для розміщення делегацій з інших міст.

Плануємо ми також будівництво ще кількох ігрових майданчиків стандартних розмірів зі штучним покриттям, поруч з якими будуть розміщені тренажерні зони. Нещодавно такий майданчик відкрили в Козовій, а до кінця року схожі об’єкти з’являться ще в кількох райцентрах і ОТГ.

Загалом, на мою думку, щодо спортивної інфраструктури Тернопілля нині переживає своєрідний період ренесансу. До області заходять великі кошти з Держбюджету, та й органи місцевого самоврядування чудово розуміють важливість спорту для здоров’я та розвитку майбутніх поколінь.

Спорт стає все доступнішим для пересічного мешканця області. Тому в мене лише позитивне сприйняття процесів змін на Тернопіллі. Можливо, нас не зовсім влаштовує темп і хочеться, що все це відбувалося швидше й продуктивніше, але навіть на тлі тих невеликих бюджетів робота ведеться дуже потужна, і для спорту в області увімкнений режим повного сприяння.

Степан Барна, голова ОДА:

«Для нас спорт був, є і залишиться одним з пріоритетів у роботі. За два попередні роки ми реконструювали (переобладнали, оснастили чи перебудували) понад 20(!) спортивних залів в області. І це — лише початок. У найближчих планах — відновлення веслувального каналу, який назвемо “Водною ареною “Тернопіль”. Крім того, в найближчих планах — відкриття чотирьох міні-футбольних майданчиків зі штучним покриттям. Загалом у нас підписано меморандум з Федерацією футболу України про спорудження на першому етапі таких майданчиків у всіх районах області, а на другому — в усіх територіальних громадах, що буде реальним внеском у впровадження програми розвитку спорту і, зокрема, футболу в сільській місцевості».

 

У поліції повідомили деталі аварії, в якій загинули двоє жителів Тернопільщини

Завдяки котельням на альтернативному паливі тернополяни почали отримувати цілодобову гарячу воду