Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Війна з машинами на «бляхах»: хто переможе?

Наприкінці травня по-новому спалахнула дискусія щодо автомобілів на іноземній реєстрації.

Акція протесту у Києві

25 травня власники авто на «бляхах» провели акцію протесту поруч з приміщенням Верховної Ради. Десятки автомобілістів перекрили рух на вулиці Грушевського, протестуючи проти законопроекту лідера фракції «Народного фронту» Максима Бурбака.

2 євро за день перебування

Політик пропонує запровадити для автомобілів з іноземною реєстрацією плату за користування українськими дорогами. Її розмір буде залежати від терміну перебування такого авто в Україні, починаючи з 2 євро за день. Звичайно, це викликало обурення власників авто «на бляхах», які стануть першими жертвами законопроекту, якщо він буде прийнятий.
«По-перше, це європейська норма, – пояснює свою позицію у Facebook Максим Бурбак. Автомобілі іноземців, які в’їжджають на територію європейської держави, мають сплачувати внесок за користування дорогами цієї країни. Законопроектом 4932 пропонується запровадити таку ж норму і в Україні. Ці гроші спрямовуватимуться в Дорожній фонд, який запрацює з 2018 року, підуть на ремонт і будівництво наших доріг, на підвищення безпеки руху . І це буде чесно стосовно понад 9 млн автовласників українців, які після прийняття безвізу з 11 червня цього року можуть поїхати до країн Європи і будуть сплачувати за користування їхніми дорогами. По- друге, сума до сплати символічна для європейців (які будуть платити ці внески), за 1 день 2 євро, за тиждень – 7 і тд. Є бонус – чим довше вони перебуватимуть в Україні, тим менша плата».
Всі запропоновані норми розміщенні за цим посиланням і той, хто хоче знати правду – почитає текст законопроекту.

Позиція Порошенка
Практично одночасно свою позицію з даного питання озвучив Президент України Петро Порошенко. У Луцьку після відвідування митного пункту Ягодин на кордоні з Польщею він заявив про намір ліквідувати схеми ввезення автомобілів на іноземній реєстрації.
За словами глави держави, в Ягодині він поспілкувався з українським власником машини з іноземними номерами, який прямував до Польщі. Власник машини зізнався президенту, що не перетинає кордон раз в 5 днів, як того вимагає закон.
Порошенко зазначив, що подібні схеми, за якими ввозять нерозмитнені автомобілі в Україну, є нечесними по відношенню до інших автовласникам. В майбутньому від цієї практики будуть відмовлятися.
“Не буде такого, що не будуть нікому” підмазати “. Чому одні повинні платити акцизи і збори, а інші – ні? “- пояснив президент.

Що буде далі?
Незважаючи на акції протесту, 25 травня комітет з податкової і митної політики Верховної Ради України підтримав законопроект авторства Максима Бурбака. Члени комітету рекомендують схвалити законопроект за основу. Цілком реально, що до завершення цієї сесії парламентарі схвалять цю норму.
У такий спосіб держава вочевидь має намір поповнити бюджет за рахунок власників автомобілів з іноземною реєстрацією.

У Тернополі продовжують продавати сумнівну питну воду?

У поліції проанонсували призначення трьох важливих начальників