7-тижневий піст – надзвичайне навантаження для будь-якого організму. Виходити з посту треба дуже обережно.
Щоб не завдати шкоди здоров’ю не варто переїдати за святковим столом. Про те, як харчуватися під час пасхальних свят розповідає на власному сайті лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
Вживати їжу невеликими порціями, за принципом «не їж, лиш понадкушуй».
Виробництво травних ферментів за час посту суттєво зменшилося, тому і порції мають бути невеликими, щоб вся їжа змогла обробитися ними та засвоїтися.
Якщо ви посвятили великодній кошик вночі, після Божественної літургії, з’їжте крашанку та лягайте спати, бо вночі ваш травний тракт готується до сну, а не до перетравлювання їжі. У народі вважалось, що до заутрені не бажано їсти, “бо сатана у рота скочить і всі кишки виїсть.” Якщо ж ваше розговіння припадає на ранок, то, сівши за святковий стіл, з’їжте з насолодою посвячену крашанку, і скуштуйте по шматочку святкової та сирної пасок і ковбаски.
Обмежити їжу тваринного походження.
Незважаючи на Великоднє розмаїття скоромних страв, максимальна порція м’яса не має перевищувати 200 грамів (перевагу варто надати нежирним сортам), яєць – однієї штуки, паски – 250 грамів і при цьому суттєво зменшити присутність жирних соусів, зокрема, майонезу, які навантажують печінку та підшлункову залозу.
Меню має складатися з рибних, овочевих фруктових та злакових страв – відварених, запечених, але не смажених. Рослинна їжа, окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та попереджує розвиток багатьох небезпечних захворювань.
З напоїв ідеально підходять чай з м’яти та імбиру, узвар, кисіль із сухофруктів та рідкі фруктово-ягідні смузі. Ввечері можна з’їсти ще одну крашанку, по шматочку пасок і випити склянку кисломолочного напою.
Якщо ви відчуваєте важкість у животі, то краще утримайтесь від їжі, і випийте лише чаю з ромашки, який знімає спазми.
Втричі зменшити вживання алкоголю.
Недаремно кажуть «алкоголь та ковбаска – невесела зв’язка». Щодо алкогольних напоїв, то до їх прийому потрібно підходити з обережністю: лише символічні декілька ковтків червоного сухого вина (максимум 100 грамів), бо в народі колись казали: “як уп’єшся на розговинах, то цілий рік будеш ходити немов у півсні, так тебе Бог покарає”.
Алкоголь взагалі не повинен вживатись без їжі і його кількість після посту слід зменшити у два-три рази відносно до звичайної норми.
Не фокусуватися на їжі.
Якщо великодні страви манять, немов магнітом до столу і не дають змоги ні на чому іншому сконцентруватись, лише на їжі, то випийте теплого нежирного курячого бульйону, який додасть вам сил.
І зупиніться. На години 3-4. Поспілкуйтеся з близькими вам людьми, насолодіться прогулянкою, сходіть у гості, вітайте один одного, бо “на Великдень навіть крашанки цілуються!”
Не сидіти весь день біля столу.
Не намагайтеся спустошити вміст всього Великоднього кошика, розділіть цю радість на декілька днів.