Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

«Житловий фонд має стати головним об’єктом реформування», – Олексій Кучеренко

Вчора, 25 квітня, у Тернополі перебував колишній міністр ЖКГ, який працював в другому Уряді Юлії Тимошенко, депутат трьох скликань, людина, яка виконує почесну місію і є головою спілки «Власників житла», експерт у сфері тарифів, житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

Олексій Кучеренко

Його приїзд відбувся на запрошення Тернопільської обласної організації політичної партії ВО “Батьківщина”. Візит був зумовлений перш за все необґрунтованим підвищенням тарифів на газ та інші комунальні послуги, а тому, спілкуючись не лише з владою на місцях, а й з місцевими мешканцями, він пропонує шляхи вирішення цих проблем і реальні кроки для виходу з тарифної кризи.

– Будучи головою спілки «Власників житла», вважаю, що саме житловий фонд має стати головним об’єктом реформування, бо там сьогодні накопичилося багато, як технічних, так організаційних і фінансових проблем, – каже Олексій Кучеренко. – Неправильним є те, що ці проблеми, а це проблеми модернізації житлового фонду, капітальних ремонтів, енергозбереження намагаються перекласти на плечі людей. Щоб все це вирішити потрібна державна програма модернізації житлового фонду, яка би передбачала дуже суттєвий фінансовий та організаційний ресурс і підтримку як з боку держави, так з боку муніципалітету.

Ще одна проблема, на якій наголошує Олексій Кучеренко, – стан теплокомуненерго і небезпечні тенденції пов’язані з несанкціонованим переходом значної частини населення на індивідуальне опалення.

– Не може бути такого, щоб половина мешканців будинку користувалася індивідуальним опаленням, а інша половина – централізованим, – зазначає Олексій Кучеренко. – Щоб цього не було, мій другий пріоритет – модернізація теплокомуненерго. Проте міста самі цього не зможуть зробити, тому для цього потрібна державна програма. Втім, це все не може бути вирішене без третьої, а може й головної, складової: потрібно зрозуміти всю філософію ЖКГ та економіки домогосподарств. У цьому контексті навіть не сумніваюся, що НАК «Нафтогаз» став реальною національною загрозою, це вже некерована і не національна компанія, яка управляється не кабміном, а взагалі незрозуміло ким, а цінова газова політика «прибиває» українців як споживачів, так і інвесторів своєї внутрішньої економіки. Тому врегулювання цінової політики і цих наших монополій – дуже велика проблема, для вирішення якої потрібно зробити систему суспільного тиску на владу та на монополії, аби вони перш за все враховували інтереси споживачів.

Для цього Олексій Кучеренко порадив по-перше, у кожному місті створювати асоціацію споживачів житлово-комунальних послуг, які мають стати головним суб’єктом цього процесу. По-друге, уважно прочитати закон про національний регулятор, у якому вказано, що кожне рішення по встановленню або підвищенню тарифів на тепло, на воду, на газ має відбуватися на території дії ліцензіата, а не безпосередньо в Києві, і має супроводжуватися публічним громадсько-експертним обговоренням. А відтак монополії мають пояснювати, звідки беруться захмарні тарифи й чому послуги не належної якості. Й додав, що першою, але реальною перемогою у цій «війні» стало нещодавнє скасування абонплати за газ.

Галина ТИХА

Тернополянам перерахують субсидії на літній період (ВІДЕО)

Заступник обласного прокурора будується поблизу Тернополя