Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Де добре живеться в Галичині? Частина друга

Щорічне муніципальне соцопитування, результати якого нещодавно оприлюднила соціологічна група «Рейтинг», дає можливість глянути на себе збоку та побачити, що робиться довкола.

Zbruc.eu поцікавився, як ставляться до влади, свого життя та перспектив мешканці обласних центрів Галичини. Об’єднує мешканців усіх трьох обласних центрів симпатія до армії, церкви та ЗМІ і вельми критична оцінка дій президента, уряду і парламенту. У першій  частині дискурсу ми розповідали за що люблять мерів Тернополя та Івано-Франківська та чому з цим проблеми почалися у мера Львова.

Кого не люблять галичани і за кого голосуватимуть

 

Не надто втішні показники любові львів’ян до своєї влади виглядають просто чудово на тлі «любові» галичан до влади центральної. І тут «попереду» франківчани – за рівнем негативного ставлення до президента, уряду і парламенту вони у лідерах в межах всієї України. Тільки 14% жителів цього міста позитивно оцінюють діяльність президента, а негативно – 81%. У Львові і Тернополі рівень негативу дещо нижчий, а позитивного ставлення до П. Порошенка – понад 20%.

Також в Івано-Франківську не люблять Верховну Раду й уряд – негативної думки про них відповідно 88 і 86 відсотків учасників опитування, а число прихильників не дотягує й 10%.

Жителі всіх трьох міст дуже прихильно ставляться до церкви, війська і засобів масової інформації. Також вони позитивно налаштовані до діяльності поліції – Тернопіль й Івано-Франківськ є лідерами за цим показником у всій країні, а от у Львові він дещо нижчий, та все одно долає позначку 50%.

Натомість розбіжності зафіксовано у ставленні до прокуратури і судів. Якщо у Львові та Івано-Франківську люди вельми критично оцінюють діяльність служителів Феміди – 13% та 10% позитивно налаштованих, то в Тернополі цей показник становить 30%. Так само у цьому місті найпозитивніше ставляться до органів прокуратури – майже 30%, хоча більшість людей ставлять до цієї структури негативно (65%). Позитивно до прокуратури ставляться лише 9% львів’ян – проти 72% негативу. Серед мешканців Івано-Франківська рівень негативу ще на відсоток вищий.

Переважна більшість жителів трьох обласних центрів вважає, що справи в Україні загалом ідуть не туди: від 60% у Львові до 80% у Тернополі.

Негативне ставлення до центральної влади проектується й на виборчі симпатії. 22% жителів Івано-Франківська готові голосувати за ВО «Свобода». Ще 9% – за «Самопоміч» і 6% – прихильники ВО «Батьківщина».

«Свобода» має найбільше прихильників у Тернополі – 10%. Так само 9% виборців прагнуть бачити в парламенті «Самопоміч» і по 8% тернополян готові віддати свої голоси за «Батьківщину» і «Громадянську позицію».

У Львові 12% готові й сьогодні голосувати за «Самопоміч», 8% – за «Громадянську позицію», 7% – прихильники БПП «Солідарність» і 6% – «Батьківщини». Решта політичних сил прохідний бар’єр поки не долають.

 

Демократія чи порядок

 

Цікавим є розділ опитування, який стосується цінностей. До прикладу, жителі Львова найбільше в Україні віддають перевагу демократичній системі управління над заможною економікою – 54% проти 31%. Тернополяни вже не були такі впевнені у перевазі демократії – 47% на 45%, а от жителі Івано-Франківська добробут поставили вище – 41% на 44%.

Однак львів’яни здивували в іншому питанні – 69% вважають, що в Україні потрібно більше порядку, навіть якщо при цьому доведеться обмежити деякі демократичні свободи, і лише 14% проти такого розвитку подій. Найменше підтримку обмеження демократії на користь порядку здобуло в Івано-Франківську – там «за» таку ідею 51% опитаних, а 25% проти.

Також львів’яни вважають, що доходи населення слід зробити рівнішими, тоді як тернополяни та прикарпатці є переконаними прихильниками ідеї стимулювання індивідуальної ініціативи задля збільшення доходів. Крім того, жителі цих двох міст виступають за надання більшої свободи бізнесу, тоді як львів’яни схильні підтримати більший рівень контролю з боку держави за підприємцями. Приблизно так само розподілилися голоси жителів обласних центрів Галичини і щодо частки приватної та державної власності у бізнесі.

Цікавим є сприйняття галичанами корупції у місцевій владі. Найбільше це питання хвилює львів’ян, а найменше – франківців.

В усіх містах люди переконані, що на місцевому рівні корупція більша, ніж у столиці. Однак більшість із них дізнається про корупцію із повідомлень ЗМІ, але особистий досвід зіткнення з корупцією мають значно менше людей. Як свідчить опитування, найбільше доводилося давати хабарі жителям Тернополя – 22% опитаних давали хабарі бодай один-два рази за минулий рік. В Івано-Франківську такий досвід мали 20% учасників опитування, а у Львові – 16%.

Якщо ж порівнювати з попереднім опитуванням, то виходить, що від жителів Івано-Франківська і Тернополя хабарі почали вимагати набагато частіше, а от Львів залишився практично на тому ж рівні.

Найефективнішим механізмом подолання корупції більшість опитаних жителів трьох обласних центрів називає максимальне спрощення дозвільних процедур та видачі різних документів. Також дієвими інструментами називають обов’язкові регулярні звіти правоохоронців про результати боротьби з корупцією і максимальне відкриття бюджетів міста для громади. Водночас понад чверть опитаних вважає, що заходи на місцевому рівні є марною справою, бо цей процес цілком залежить від центральної влади.

Тарас Базюк

Джерело: Збруч

28-річна помічниця тернопільського нардепа отримала круту посаду у Києві

Жителям Тернопільщини пропонують роботу на підприємстві з іноземними інвестиціями