Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

За що “воювали” під міською радою?

У понеділок, 24 квітня, під стінами Тернопільської міської ради було гаряче. Три депутати, яких “Свобода” виключила з партії, у супроводі симпатиків з інших партій намагалися повернутися до сесійної зали. Чи  стане в цій ситуації громада міста заручниками політичних амбіцій?

Посередині  Іван Сороколіт, один із трьох депутатів, яких виключили зі Свободи

Як повідомляє прес-служба міської ради, 24 квітня мала відбутися чергова сесія Тернопільської міської ради, на порядку денному якої було понад 150 господарських питань. Серед них про внесення змін до програми фізичної культури і спорту міста, про підтримку молодіжних організацій Тернополя, про заборону вивезення львівського сміття на територію міста, про звернення до Президента та Парламенту України про заборону прийняття Закону про продаж земель сільськогосподарського призначення та інші.

Проте сесію було зірвано. Подробиці інциденту розповідає “Тернопіль наживо”.
“Групка депутатів, колишніх свободівців, влаштувала циркове шоу з мегафонами … на клумбі біля міської ради, – пише видання. Екс-свободівці Сороколіт, Турський та Навроцький … перекрикувались із свободівцями, які перегородили їм шлях в раду та хотіли їм влаштувати «сміттєву люстрацію».

Справжні активісти ВО «Свобода», серед яких було багато АТОшників, теж були налаштовані рішуче. Виключених з партії вони вважають зрадниками, які порушили всі програмні засади та моральні принципи партії. Тим більше, кожен представник ВО «Свобода», який балотувався від партії на виборах будь-якого рівня підписував письмове зобов’язання відмовитися від депутатського мандату у разі добровільного виходу або виключення з партії.

З точки зору політичної доцільності місцева «Свобода» має нести відповідальність за своїх депутатів. В тому числі, не допускаючи до роботи тих, хто порушив депутатську присягу. Адже Івана Сорокаліта, Ігоря Турського, Романа Навроцького обирали саме, як «свободівців», за ті гасла, які виголошувала партія. Для рядових свободівців очищення від зрадників, очевидно, є справою честі.

З іншого боку,  як  пише видання “Тернопіль Наживо”: “У Європі, коли політик незгідний з курсом політсили складає мандат, а далі через суд доводить свою правоту. Але перше – відставка, бо довіру втрачено. ЖОДЕН європейський політик не блокував роботу законодавчого органу влади лише тому, що хотів втриматися на посаді. Це аксіома. У Європі кожен розуміє, що він лише «слуга народу». Натомість в Україні, це на жаль норма, як і у більшості азійських країн, де «підкорятися господарю» важливіше за волю громади і народу”.

У понеділок, 24 квітня, коли градус  політичного протистояння під стінами міської ради почав “зашкалювати” розумні межі, міський голова Тернополя Сергій Надал  закрив роботу сесії.

«На превеликий жаль, частина депутатів проігнорувала роботу сесії, хоча представники практично всіх фракцій прийшли на сесійне засідання. Представники двох фракцій – «БПП» і «Самопоміч» не прийшли на роботу сесії, оскільки втрутились у свободівський внутрішньопартійний конфлікт, який виник при вході в міську раду», – розповів Сергій Надал.

В зв’язку з тим, що ситуація загострювалась і могла спровокувати сутички та конфлікти, очільник Тернополя зустрівся з начальником поліції Олександром Богомолом та керівниками фракцій, які зібралися для проведення сесії.

«Нами спільно було прийнято рішення не загострювати ситуацію та не проводити сесію міської ради. Мені шкода, що тернополяни стали заручниками трьох депутатів, які були виключені з партійних списків. Сподіваюсь, що інші депутати все-таки зможуть мобілізуватися та найближчим часом зібратись, щоб провести сесію і забезпечити повноцінну роботу і міської ради і життєдіяльності міста», – підсумував Сергій Надал.

 

 

 

Через ремонт дороги рух на вулиці Січових Стрільців перекритий (ФОТО)

У Тернополі взялися за ремонт скандального рожевого будинку (ФОТО)