У православних вірян триває передвеликодній піст, який є дуже строгим. У цей піст лише у визначені дні дозволяється їсти рибу, проте тим, кому дозволяється не дотримуватися суворого посту, рибу можна їсти частіше.
Так, як розповідають продавці у місцевих крамницях та супермаркетах, відмовляючись у піст від м’яса, найчастіше тернополяни купують «ходові» сорти риби – хек, короп, мойву… Екзотичні сорти купують рідше, бо ціни «кусаються» й стартують від 170 гривень за кілограм.
Найдешевша риба на спеціальних гуртовнях. Там, за кілограм мороженого хека просять від 50 гривень, мойви – від 30 гривень, салаки – від 23 гривень.
Жива риба також не дешева, адже кілограм коропа коштує від 50 гривень, щуки — від 90 гривень, форелі — від 130 гривень. Свіжоморожене філе пангасіуса — понад 60 грн. за кг, тушка хека — 60 грн., філе хека — 110 грн.
Галина ТИХА