Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Що думають відомі тернополянки про свято 8 березня

Український інститут національної пам’яті підготував відповідний законопроект, згідно з яким хочуть піддати декомунізації державні свята 8 Березня, 1 та 9 Травня.

 

Щороку ближче до весни відновлюється битва за 8 Березня. Нині, схоже, її вирішальний етап, бо цілком ймовірно, що цього року в Україні так званий Міжнародний жіночий день на державному рівні відзначаємо востаннє: Український інститут національної пам’яті підготував відповідний законопроект, згідно з яким хочуть піддати декомунізації державні свята 8 Березня, 1 та 9 Травня. Якщо з двома останніми питань переважно не виникає, то щодо 8 Березня в українському суспільстві з цього приводу різні думки — від «це пережитки радянщини» і я «не святкую день американських повій» до «якби не цей день, жінки й нині сиділи б удома» і «поверніть свято жінкам».
Втім, керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зауважує, що святкувати 8 Березня нікому не заборонять, але — не на рівні держави і без додаткового вихідного дня.
А що про це думають відомі тернополянки? «НОВА…» поцікавилася, чи вважають вони 8 Березня святом і чи варто, щоб цей день був вихідний.

Ірина Зелененька-Процюк, креативний директор фотостудії «АртЛюкс»

Ірина Зелененька

— Звісно, і жінці, і кожному іншому живому створінню дуже приємні увага та любов, причому бажано не за календарем. Саме 8 Березня викликає багато ностальгійних спогадів. Ще коли були малими в дитсадку, потім у школі, в суперсекретному режимі готували подарунки мамам, бабусям, сестричкам. А одного року ми з сусідською подружкою влаштували пісенно-віршований концерт про весну і матусь. Це був один виступ на дві хати: її та мої мами з бабцями сиділи в рядку з крісел, щоб максимально відтворити концертну атмосферу. На завершення всі ще отримали подарунки, щоправда, вже й не пам’ятаю, що саме. Тому морально дуже важко відсікти це свято, та й не варто — адже це свято пробудження весни, краси. Зрештою, все в цьому світі робиться заради жінок. Навіщо досіпуватись до історії свята, якщо можна просто купити квіти або випити кави з тією, що заповнює твою душу? Вважаю, не треба забувати про матерів, бабусь, сестричок, співробітниць, які своєю працею служать тобі щодня, не чекаючи нічого взамін!

Мар’яна Нестайко, співачка

Мар’яна Нестайко

— Свято 8 Березня відзначають в усій Іспанії і в усій Європі. Це свято перейшло у форму солідарності жінок у боротьбі з насиллям, знущанням, домашнім терором, боротьбу за рівність у правах з чоловіками. Словом, це свято жінки, де жінка — переможниця над обставинами життя і має повні права на освіту та розвиток, має право жити добре! Незалежно, чи це повія, чи це бізнесвумен, усі ми жінки і цей день як символ нагадування нам, що ми варті більшого і маємо єднатися для боротьби з жіночим насиллям. Тут, в Іспанії, створені цілі асоціації і громади жінок, що допомагають іншим жінкам побороти життєві труднощі. Я завше буду підтримувати це свято, бо для мене це питання власної гідності! Я святкую. Ну, й подарунок отримати ще раз від коханої людини теж досить приємно.


Марія Ділай, художниця, нині живе в Іспанії

Марія Ділай

— 8 Березня особливим днем не вважаю, тож, на мою думку, не варто й робити вихідний цього дня. Скільки є величних релігійних свят, та чомусь, окрім Різдва і Великодня, у нас більше немає вихідних, скажімо, на Стрітення Господнє чи ін., але ж ми, незважаючи на це, відзначаємо їх. То чим 8 Березня краще, щоб аж робити його вихідним? Але щоб чоловіки могли жінкам робити приємні сюрпризи в один і той же день навесні — це гарно, нічого в цьому поганого не бачу. Останніми роками я зауважила, що більшість людей вітають один одного з днем весни саме 1-го березня і чоловіки того дня дарують жінкам квіти. Тому думаю, що чудово було б святкувати не 8 Березня, а 1 Березня — як перший день весни, краси і любові, але робити цей день вихідним потреби немає.

Марія Заваскі (Клачинська), журналістка, нині живе у Канаді

Марія Заваскі

— До 8 Березня на даний момент не ставлюся ніяк, навіть не замислююся, свято це чи не свято, бо від нього тут відвикла. Хоча в нашому канадському містечку в минулі роки навіть були якісь жіночі зібрання до 8 марця на кшталт ланчу чи вечірки, але я ніколи на них не ходила. А вихідний — чому б і ні? Українська жінка й так тяжко працює і вдома, і на роботі, то ще їй шкодувати того вихідного? До речі, вже кілька днів поспіль в англомовному сегменті Facebook один із трендів, що найбільше обговорюють — Міжнародний жіночий день. Судячи з усього, світові феміністичні організації ніц не мають проти цього дня.

Ірина Мацко, письменниця

Ірина Мацко

— До свята 8 Березня ставлюся, як до усіх інших радянських свят: вважаю, що його потрібно відмінити і як свято, і як вихідний. Але свято для жінок має бути, і День матері його не замінить, бо ж не усіх жінок можна вітати з цим днем, для когось це може бути травмою. Тому дуже гарно було б на початку весни, скажімо, у першу неділю березня, наприклад, святкувати День Весни та Жіночності.

Марія Хомів, психотерапевт

Марія Хомів

— Я не думаю, що потрібно створювати ажіотаж навколо 8 Березня. Тим більше, що тлумачення, історія і походження цього свята дуже різнобарвні, незрозумілі, ще й припадає воно у час Великого посту. Тому вихідний цього дня я не розумію. Звісно, приємно не йти на роботу, але логіки в цьому, на мій, погляд немає. Не вважаю також, що треба так багато гадати — добре це чи погано. Зрештою, якогось горя в цьому дні немає. Цій традиції можна надати доброго сенсу. Якщо сприймати 8 Березня як Свято весни і жінки, день боротьби за жіночі права в оплаті, посадах, ставленні, даючи йому іншу назву, возвеличуючи жіноцтво як приклад і покликання, виховуючи повагу до дівчаток, юнок, жінок, то чому б і ні? Багато хто говорить, що є День Матері, і це чудово, але не усі жінки є матерями. Інші кажуть, що слід щодня поважати жінок, а не в один день. Усе це так, але я не бачу нічого поганого в тому, щоб мати день вшанування жінок, але це може бути і перший день весни, і останній, а робити його вихідним нема потреби.

Джерело: НОВА Тернопільська газета

У Тернополі затримали “німця” з документами “француза” (ФОТО)

У Тернополі невідомий у масці накинувся на продавця магазину (ВІДЕО)