Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопільські високопосадовці показали, що вони носять в гаманцях (ФОТО)

Фото дітей та коханих, кредитки, водійські посвідчення, картки знижок та сотні гривень – що у гаманцях високопосадовців побачили журналісти “RIA плюс”.

Протягом трьох тижнів журналісти під різними приводами шукали зустрічі з очільниками міста та області, головними поліцейськими. А також з найбіднішими та найбагатшими депутатами міської ради. Усе було заради того, що ті показали свої гаманці та, що в них.

Гаманців не носять

По кишенях купюри розпихають міський голова Сергій Надал, голова тернопільської облради Віктор Овчарук та начальник управління культури і мистецтв Олександр Смик. Новопризначений прокурор міста Микола Марцун теж без гаманця.

Потрапити на прийом до міського голови було просто нереально – то він у відряджені, то прийом громадян, то він заклопотаний. На повідомлення у соцмережах реакції теж не було. Проте на одній із подій у місті пан Надал таки показав, де він носить свої гроші – з кишені чоловік витягнув кілька купюр по 500 грн.

– Я з собою гаманця не ношу, усі гроші в кишені, – відповів Сергій Надал.

Така ж відповідь була і у Віктора Овчарука. Проте у випадку голови облради ціла передісторія.

– Я колись ходив з барсеткою, носив там гроші, документи, а потім загубив її, – розповів Віктор Овчарук майже біжучи по сходах з однієї зустрічі на іншу. – Відтоді я не ношу ані барсетки, ані гаманця. А всі гроші у кишені.

А Олександра Смика гаманець є, але він його не носить. Каже, що незручно.

– Так, гаманець маю, але ношу його вкрай рідко, – розповів на одному із заходів у парку Шевченка Олександр Смик. – Зазвичай, якщо виходжу на якісь заходи по роботі, то гаманець залишається в кабінеті. А гроші в кишені. В мене тут небагато, може кілька сотень.

Розраховується карткою 

Показати яку суму має в гаманці, а також що, окрім грошей там носить, ми попросили і новопризначеного прокурора міста Миколу Марцуна. Чоловіка питання не дуже здивувало, але гаманця ми так і не побачили. Його в прокурора просто нема.

– Декілька разів намагався носити гаманець, але щось мені це не вдається, – каже пан Марцун. – Тому все в кишені. Але готівки майже не ношу з собою – за все розраховуюсь карткою. Це зручно, бо термінали зараз майже усюди.

В підтвердження слів чоловік показав вміст кишені піджака. Там дійсно було лише посвідчення та картка. Від готівки в кишені чи гаманці, до слова, відмовляється не багато тернополян. Це звичка, хоча сучасні технології дозволяють не те, що без грошей, а й без картки платити.

Мова про смартфони та інтернет-банкінг, що дозволяє здійснювати платежі онлайн і навіть розраховуватися телефоном на терміналах (при наявності спеціального NFC модуля в телефоні – прим. ред.).

У Барни – 2 тисячі 193 гривні

На час проведення експерименту керівник Тернопільської обладміністрації Степан Барна був у відрядженні. Проте дуже швидко відреагував на повідомлення нашого журналіста у соцмережі. Без зайвих запитань чоловік надіслав фотографію свого гаманця. У ньому були гроші, водійське посвідчення та кілька карток знижок.

– В моєму гаманці зараз 2 тисячі 193 гривні, – відповів Степан Барна. –  Також в гаманці ще є зарплатна карта, на якій є троха грошей. Фотографії сім’ї в гаманці не ношу, вони в мене в телефоні.

У Богомола — фото чотирьох дітей

На наше прохання продемонструвати гаманець і те, що у ньому, начальник головного управління нацполіції в області Олександр Богомол зреагував досить спокійно.

– Це особиста справа, але немає тут нічого таємного, – віджартувався головний поліцейський краю. Щоправда, трохи знітився, ніби виправдовувався, – гаманець трохи потріпаний, ще з 2004 року. Але розлучатись з такими речами важко.

Як з’ясувалось, шкіряний коричневий гаманець Олександр Богомол придбав собі у подарунок на отримані преміальні – за розкриття одного зі злочинів того часу. У 2004 році був озброєний напад на Бучацьке відділення одного з банків.

– На той час гаманець був досить дорогим, тому, напевне, й зберігся досі, – каже Олександр Богомол, одночасно відкриваючи застібку, аби показати, що в середині.

У гаманці пана Богомола в той день було посвідчення працівника поліції, банківські картки, посвідчення водія, картка-замінник на носіння зброї, особисті візитки з мобільним номером, які, зізнався, роздає не всім.

 –

У гаманці також ношу фото своїх дітей, бачите – двоє малих-лисих і ще двоє старших, – пожартував очільник поліції і за мить додав серйозніше, – Є ще образ Святого Олександра, який мені подарувала моя покійна мама, коли я вступав до Харківського університету внутрішніх справ. Цей образок я ношу завжди із собою.

Окрім цінних речей і документів, була й готівка. У той день в гаманці Олександра Богомола ми побачили 1750 грн. Каже, така сума є не щодня. Часом у гаманці всього 200 чи 500 грн.
У Струка — гривні і два долари

Начальник управління патрульної поліції Тернополя Володимир Струк показати свій гаманець теж погодився без проблем. У гаманці головного копа міста близько 1000 гривень, банківські картки, два реєстраційних документи на транспорт, посвідчення водія і жодного фото.

– Тут ще є дводоларова купʼюра 1976 року, – показує Володимир Струк. – А гаманець мені подарували пʼять років тому.

У найбіднішого депутата – 701 грн

Депутата від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”” Павло Бич за рейтингом ГО “ЧЕСНО” – найбідніший депутат. На наше прохання показати гаманець депутат відреагував досить позитивно та жваво і без зайвих зусиль це зробив. У гаманці пана Бича фото коханої дівчини, водійське посвідчення, п’ять банківських карток, знижка на пальне, знижка у кафе та 701 грн готівки.

На відміну від решти депутатів, одна з найбагатших народних обраниць за рейтингом ГО “ЧЕСНО” Оксана Яциковська від “Радикальної партії” часу на зустріч з журналістом не знайшла.

У Тернополі організували нестандартний флешмоб

На Тернопільщині не знають, куди подіти скандальну сміттєсортувальну лінію