Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Селяни знову повстали через скандальний кар’єр на Тернопільщині

На Тернопільщині люди обурюються, що біля їх будинків проїжджають 40-тонні вантажівки з ТзОВ «Кар’єр Новосілка», що у Підволочиському районі.

Дане питання уже не нове й на сесії Тернопільської обласної ради порушувалося неодноразово. Зокрема, найчастіше порушується воно з ініціативи депутата обласної ради від «Громадянської позиції» Петра Васька.

За його словами, ще торік восени в обласній раді створили спеціальну робочу групу, що мала розібратися у ситуації із порушеннями, які допускають керівники кар’єрів, однак значного результату це не дало.

– У нас на Тернопільщині дуже велика проблема по кар’єрах, – зазначав Петро Васько на сесії обласної ради, що відбулася у п’ятницю, 3 березня. – Уже більше року є проблема по Полупанівському кар’єрі, філія якого від ТОВ ВК «Гірничовидобувна промисловість». Є також проблеми по кар’єрах у Теребовлі та Збаражі. Нещодавно до мене звернулися місцеві мешканці села Новосілка, де, за їхніми словами, абсолютно ніхто не враховує їхніх інтересів. Тому я прошу голову обласної ради Віктора Овчарука надати транспорт для комісії, щоб поїхати по кар’єрах і вивчити ситуацію на місці.

Були присутні на сесії й мешканці Новосілки, а також староста села Андрій Хрущ, який звернувся до обласного голови та депутатів і коротко пояснив у чому суть проблеми.

– Склалася така ситуація, що проїзд на ТзОВ «Кар’єр Новосілка» пролягає через усе село, а відтак, через рух великогабаритного вантажу руйнуються дороги. Торік керівництво кар’єру домовилося з людьми, які проживають безпосередньо біля дороги, що їм будуть виплачувати компенсацію за незручності. Однак місцеві невдоволені тим, що хтось отримує ці гроші, а хтось – ні. І як наслідок, це питання вирішити досить важко, бо загострення пішло між самими людьми. Соціальну угоду з селом лише планують укладати, але поки її немає, то потрібно ситуацію якось владнати вже. Бо наразі зрозуміло лише одне, що люди проти того, щоб попід їхніми вікнами їздили 40-тонні вантажівки й тим самим завдавали їм значного клопоту. Крім того, коли Новосілківська сільська рада ввійшла до складу об’єднаної територіальної громади, центр якої у Скалаті, податки кар’єр тепер сплачує також туди, а не Новосілці.

Вивчити й врегулювати питання з кар’єром та невдоволеними мешканцями знову спробує спеціально створена робоча група, а винесене ними рішення розглянуть на наступній сесії Тернопільської обласної ради.

Галина Тиха

Про архієпископа з Тернополя, який висвячував майбутнього Папу, зняли фільм

Житель Тернополя вкрав “копійку” і розтрощив джип “Lexus-350”