Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Мариновський проти Юрика: раунд другий

Уже півроку на Тернопіллі триває футбольне протистояння, про яке ми інформували ще у листопаді минулого року.

Нагадаємо, нардеп Тарас Юрик намагається змістити з посади голови Тернопільської обласної федерації футболу її багаторічного очільника (понад 15 років) Володимира Мариновського, після чого сам очолить обласну футбольну господарку.

З тих пір ситуація ще більш загострилася. Юрик, не зважаючи на агресивну передвиборчу кампанію, так і не отримав підтримку футбольного люду, отож, «пішов іншим шляхом».

Як і очікувалося, нардеп здобув прихильність «наскрізь БеПеПешної» Федерації футболу України, яка нині намагається і в інших областях розставити на чолі своїх, партійних людей. Отож, у Києві почали «копати» зі свого боку.

Наприкінці грудня минулого року в Тернополі побувала комісія ФФУ, яка знайшла «масу» порушень обласної федерації. Найголовнішим виявилося те, що у десяти районних федераціях футболу делегатів на обласну конференцію (вона мала відбутися 17 січня цього року, і саме на ній делегати обрали б нового голову) обирали не на районних конференціях (так мало бути за статутом), а на виконкомах. До речі, в районних федераціях і на виконком, і на конференцію збирається приблизно один і той самий склад людей, але в комісії ФФУ вирішили «докопатися» до цього пункту.

У ТОФФ погодилися виправити це порушення (хоча навіть без делегатів від тих десяти федерацій конференція все одно б зібрала кворум і була б легітимною) і на виконкомі 4 січня перенесли конференцію на 29 квітня. Між тим, обласна федерація футболу виправляла всі порушення, провела як належить висунення делегатів і, очікувалося, що і на відкладеній конференції все одно оберуть Володимира Мариновського, адже саме його висунула і підтримувала переважна кількість колективних членів федерації.

Та, як виявилося, задумка Тараса Юрика була лише виграти час. І уже за місяць після тих подій він зробив свій «хід конем». Нардеп надіслав до ФФУ депутатське звернення, в якому звинуватив ТОФФ у тому, що її діяльність… неправочинна. Як доказ він навів виписку з документації Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, де зазначено, що останні зміни ТОФФ до своїх реєстраційних документів вносила ще у 2005 р., тож рішення нинішнього виконкому обласної федерації (затвердженого, нагадаємо, у 2013 р.) неправочинні, як і вся поточна діяльність, і майбутня конференція.

У відповідь на це звернення виконком Федерації футболу України на своєму засіданні призупинив повноваження ТОФФ і її голови Володимира Мариновського. А тим часом 21 лютого у Тернополі відбулися установчі збори… нової організації — громадської спілки “Федерація футболу Тернопільської області”, яку очолив Тарас Юрик! Очевидно, тепер, за задумом “нової” влади, на конгресі ФФУ, що має відбутися 10 квітня ц.р., федерацію Мариновського мають виключити зі складу ФФУ, а натомість включити новостворену федерацію Юрика.

Однак ТОФФ вирішила не здаватися і до кінця боротися за свої права. Минулого четверга, 23 лютого, відбулася позачергова конференція федерації за участю представників футбольного активу Тернополя та районів — футбольних меценатів, функціонерів, тренерів та суддів. Усі вони висловили одностайну підтримку Володимиру Мариновському й готовність надалі його підтримувати і відстоювати свої права. Було підготовлено лист-відповідь на претензії від ФФУ, де усі недоліки “розібрані” і пояснені з юридичної точки зору, а де треба — внесені необхідні зміни.

Обласна федерація вирішила залучити відомого адвоката Владислава Авдєєнка, який буде представляти її інтереси як на конгресі ФФУ, так і на засіданнях Печерського районного суду м. Києва, де ТОФФ та Володимир Мариновський мають намір найближчим часом оскаржити рішення виконкому ФФУ.

Учасники позачергової конференції ТОФФ також затвердили текст відкритого листа до президента ФФУ Андрія Павелка, у якому, зокрема, ідеться, що “висновок про нелегітимність виконкому ТОФФ є юридично безграмотним… Жодним актом законодавства не передбачено, що члени органів управління громадського об’єднання набувають своїх повноважень з моменту державної реєстрації громадських формувань або що відсутність державної реєстрації змін складу виконкому має наслідком недійсність рішень органів управління громадського об’єднання та їх необов’язковість для третіх осіб, як це стверджується в юридичному висновку ФФУ. Водночас юридична оцінка легітимності складу органів управління ТОФФ та прийнятих нею рішень не належить до сфери управління виконкому ФФУ.

Неправочинним також є посилання юридичного департаменту на лист Головного управління юстиції у Тернопільській області, який надає відомості про реєстрацію ТОФФ ще за 2005 р. Згідно з п. 1 ст. 21 Статуту ТОФФ, повноваження членів виконкому ТОФФ складають чотирирічний термін. Отже, члени виконкому ТОФФ, обрані у 2005 р., втратили правочинність щодо прийняття рішень у наступні періоди після 2009 року.

Державна реєстраційна служба України на основі протоколу звітно-виборчої конференції ТОФФ від 1 лютого 2013 р. засвідчила відомості про органи управління юридичної особи ТОФФ: конференція, виконавчий комітет, президія, В.М. Мариновський — керівник. Рішення про скликання звітно-виборчої конференції ТОФФ у квітні 2017 р. ухвалювалося виконкомом, обраним у 2013 р.”

Лист підкріплений копією витягу з Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, датованого травнем 2013 р., про реєстрацію ТОФФ та її керівника Володимира Мариновського, що спростовує будь-які заяви про нелегітимність ТОФФ. Більше того, як зазначається у листі, у самої ФФУ в Держреєстрі у відомостях про органи управління також не зазначені жодні відомості про склад виконкому ФФУ, адже цього і не потрібно.

На думку Володимира Мариновського, після даних листів та звернень ФФУ мала б переглянути свою позицію, в інакшому випадку він і федерація будуть відстоювати правду до кінця. Окрім судів, В. Мариновський і ТОФФ готують звернення до відповідних органів ФІФА та УЄФА, які дуже негативно ставляться до втручання державних органів влади у громадські футбольні структури, а також використання адміністративного тиску.

А у середу, 1 березня, Володимир Мариновський зібрав прес-конференцію у приміщенні Тернопільського прес-клубу. Підтримати очільника ТОФФ прийшли справжні «стовпи» тернопільського футболу — легендарні ветерани та рекордсмени тернопільської «Ниви» 1970-90-их Ігор Біскуп та Ігор Яворський, голови провідних районних федерацій Тернопільської — Сергій Лісовий та Бережанської — Нестор Колодка, автор футзального буму в Тернополі, голова асоціації футзалу та міні-футболу ТОФФ Дмитро Андрієшин та інші. Усі вони досить жорстко висловилися на адресу Тараса Юрика, тому нині можна сказати, що футбольна громада, за рідким винятком, не підтримує нардепа — судді, футболісти, тренери та організатори наразі за Мариновського.  І як нова федерація, якщо їй таки дадуть повноваження, збирається в таких умовах проводити футбольні змагання — важко зрозуміти.

 

Відомий тернопільський священник «захистився» у Ватикані на доктора

У Тернополі в супермаркеті невідомі хильнули спиртного аж на 1600 гривень (ФОТО)