Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Віталій Фидрин: «Щоб виправдати силовий розгін учасників блокади, влада заборонила торгувати з окупантами»

16 березня у Тернополі почав діяти Регіональний штаб блокади торгівлі з окупантами. Заради спільної мети об’єдналися майже всі громадські організації Тернополя та області, а причиною цьому став силовий розгін учасників блокади напередодні Дня добровольця, 13 березня, у Кривому Торці Донецької області.

Серед основних напрямів діяльності штабу – надання оперативної та достовірної інформації про блокаду та підтримка її учасників. Так, волонтери та активісти вже почали організовувати поїздки на редути та супроводжувати добровольців, які виявили бажання підтримати учасників блокади.

«Галас» поцікавився, яка тепер ситуація на східному фронті й чи не намагається влада знову чинити тиск на добровольців, які беруть участь у блокаді торгівлі з окупованими територіями, в одного з її активних учасників, депутата Тернопільської обласної ради, координатора Регіонального штабу блокади торгівлі з окупантами Віталія Фидрина.

– Ми вже почали здійснювати довіз та супровід добровольців на редути. Постійно проводимо координацію штабу, – каже він. – Підтримуємо зв’язок з безпосередніми учасниками блокади й надаємо «свіжу» інформацію тернополянам та мешканцям області. Щоп’ятниці з Тернополя в район Бахмута на Донеччину здійснюємо організований виїзд ветеранів та небайдужих краян автобусом, в інші дні можна добратися потягом.

– Яка наразі там ситуація і чи важко дістатися до редутів через блокпости?

– Минулої п’ятниці, 17 березня, ми вирушили з Тернополя автобусом у якому було 30 осіб. Перша зупинка відбулася на в’їзді в Харківську область й була не тривалою. Наступна зупинка, вже більш серйозна, була під Слов’янськом, що на Донеччині.

Довелося стояти дві години поки провели опис наших документів, огляд всіх особистих речей. Нам видали направлення, що більше зупиняти не будуть, позаяк переконалися, що жодної зброї у нас не було. Власне, ми відразу, коли оголошували про створення Регіонального штабу, то однією з умов було те, що учасники без зброї їдуть на блокаду для мирно-громадського контролю забезпечення виконання рішення РНБО про заборону торгівлі з окупантами. Щоправда, як тільки ми від’їхали далі, то нас знову зупинили й хлопців оглядали ще ретельніше, перевіряли всі особисті речі.

– На якому із блокпостів виникло найбільше проблем?

– На в’їзді до Бахмута. Хто був у тих краях, знає, що там є проблемний блокпост, де перевіряють практично кожну ниточку в одязі. Там нас уже чекали знайомі «персонажі», з якими я пересікався під час двох минулих поїздок. Вони знову намагалися зробити огляд. Тоді нам терпець й увірвався. Зателефонували до наших й на підтримку приїхав Тарас Пастух з колегами. Поліціянти при цьому знімали все, що відбувається, на камеру, наші також не розгубилися й поставили їх трошки на місце, після чого ми вже безперешкодно дісталися до місця призначення – на редут «Запоріжжя» у Бахмуті.

– Чи йдуть зараз через редути потяги?

– Там, де стоять два наші редути, то потяги не йдуть взагалі, а по третьому редуту у Кривому Торці, який був знищений, то там склалася досить цікава ситуація. Після силового розгону учасників блокади, що відбувася 13 березня, запустили потяги, які були заблоковані. Їм вдалося пройти, а інші потяги вже не їдуть, бо виявилося, що якраз того дня терористи потрапили в залізничне полотно й його пошкодили, відповідно тепер потяги не можуть рухатися цією гілкою.

– Чи не вплинуло це на прийняття рішення РНБО про заборону торгівлі?

– Так, власне, ми це розцінили як основну причину прийняття 15 березня рішення РНБО щодо заборони торгівлі. Владі потрібно було терміново щось вирішувати, адже добровольців розігнали, арештували, а потяги все одно не йдуть. Виникає запитання, чому. Ось вони й знайшли вихід – рішення РНБО щодо заборони торгівлі з окупованими територіями.

– Як вважаєте, скільки ще триватиме блокада?

– Після силового розгону влада сама злякалася того, що відбулося й зробила паузу. Сподіваємося, що тепер агресивних дій на редутах не повинно бути. Натомість влада причаїлася й очікує, що ця хвиля затихне, люди перестануть приїжджати на редути, з інформаційного простору тема блокади зникне… Утім, цього не буде, бо ми розуміємо, що в цьому рішенні РНБО немає жодного слова про звільнення полонених, а це було основною вимогою добровольців, які поставили перший редут. Відтоді ця вимога – незмінна.

Друге, що вимагають учасники блокади, – прийняття закону про окуповані території, який на законодавчому рівні закріпить цю заборону торгівлі, бо рішення РНБО можна в будь-який момент скасувати. Єдине, що ми вважаємо перемогою, то це, що вдалося припинити масовий потік товарів в обидві сторони.

– Чи стала блокада торгівлі з окупантами стимулом для збільшення виробництва продукції на підконтрольних нам територіях?

– У нас є інформація, яку ми ще уточнюємо, що в Маріуполі суттєво збільшили виробництво продукції, тобто це, власне, є підтвердженням того, що блокада працює на користь підприємствам на підконтрольній нам території. Користуючись можливістю, ми вкотре звертаємося до ветеранів, до небайдужих громадян приєднуватися до цієї акції. Окремо хочемо звернутися до підприємців з проханням допомогти нам фінансово. Детальніше можна звертатися за інформацією за номерами телефонів: 067 35 27 711; 067 76 11 011.

У Тернополі заарештували чиновника, який попався на хабарі

У Тернополі біля залізничного вокзалу у дівчини відібрали валізу