Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополяни найбільше виступають проти забудови парків та зелених зон

Вчора, 31 січня, у Тернопільському прес-клубі за участі активістів і представників влади обговорили основні проблеми міста. Круглий стіл на цю тему організував Центр громадського контролю «ДІЙ!».

«Не окресливши чітко проблему, неможливо успішно її вирішити, – наголошують активісти. – Дороги, освіта, медицина, корупція – кожного терноплянина турбують власні питання, але не всі знають, як їх вирішити і до кого звернутися. Саме з метою налагодити координацію й співпрацю зібрали й активістів, і владу».

За словами координатора Центру громадського контролю ДІЙ! у Тернополі Василя Томчишина, перед зустріччю вони проводили опитування, які проблеми міста людей турбують найбільше. Відтак, за його результатами, найбільше голосів віддали проти забудови парків та зелених зон – 34, корупцію в освіті – 27, в медицині – 27, стан доріг міста – 27, недостатньо залучені інвестиції в місто – 18, якість надання адміністративних послуг – 15, ремонт прибудинкових територій – 13, відсутність впізнаваного в Україні бренду Тернополя – 13. Серед опитаних були визначені та дописані такі варіанти: місто брудне, хаотична забудова міста, потенційна сміттєва загроза, занадто велика кількість закладів пов’язаних з релігійною тематикою, проблема з маршрутками, низька зарплата.

– Проблеми у місті є і їх дуже багато, – каже заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. – Якщо ми говоримо про економіку, то Тернопіль пасе задніх порівняно із сусідніми регіонами. У Тернополі не залишається коштів на заощадження, інвестування тощо. Сама специфіка Тернопільської області така, що в нас дуже низький внутрішній ринок, відповідно ми повинні створювати ту промисловість, яка могла би обслуговувати інші регіони й це приносило би в нашу скарбничку дохід.

Говорили й про корупцію в правоохоронних органах, прокуратурі та судах.

За словами Ольги Мазаєвої, юриста, регіонального координатора кампанії «Чесно. Фільтруй суд», найбільша проблема у нас – корумповані суди.

– Ми моніторимо е-декларації наших суддів, чиновників і бачимо, що не все чесно, адже не можна на одну зарплату купувати дорогі квартири чи будувати будинки, – зазначає вона. – Добре, що в нас є антикорупційні органи – НАЗК та НАБУ. НАЗК поки активної роботи не показали, НАБУ працює, хоча й повільно. З виявленими корупційними факторами ми звертаємося до антикорупційних органів. Наразі НАЗК нам відписали, що в них немає затверджених Міністерством юстиції плану перевірки, тобто вони не мають процедури перевірки, тому за фактами корупційної діяльності працює НАБУ. Маємо проблему із доступом до публічної інформації, тому що комунальні підприємства згідно із законом зобов’язані у відповіді на запити подавати інформацію щодо використання бюджетних коштів, а вони цього не роблять. І перелік таких проблем можна перераховувати ще довго…

Завершилася зустріч тим, що всі учасники погодилися в необхідності проведення таких круглих столів і в обговоренні актуальних і болючих проблем, але тепер вони вже збиратимуться щоразу відповідно до визначеної тематики, щоб не узагальнювати всі ділянки, над якими потрібно працювати.

Галина ТИХА

“Ватсон” і “Єва” стали жертвами добре замаскованої злодійки (ФОТО)

Де проводять канікули тернопільські нардепи?