Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чи можливий у Тернополі “будівельний апокаліпсис”?

Сьогодні, 15 лютого, на круглому столі за участі депутатів Тернопільської міської ради, юристів та активістів говорили про Генеральний план міста та проблеми містобудування.

Вже більше тижня у Тернополі точаться дискусії на тему забудови міста та підроблення генерального плану. Про це першим на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив депутат Тернопільскої міської ради, голова постійної комісії з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі Андрій Шкула, опублікувавши фотографії генплану, зазначаючи, що його є два варіанти – підроблений та справжній.

Сьогодні на круглому столі, власне, й намагалися з’ясувати, хто ж підмальовував генеральний план, наскільки достовірна ця інформація і хто повинен нести відповідальність за це і які збитки несе місто, якщо вони є.

– Готується пленарне засідання сесії Тернопільської міської ради, що відбудеться 24 лютого, і депутатам пропонують голосувати за зміни до генерального плану Тернополя, – каже Андрій Шкула. – Я вважаю, що частина змін у генплані покликана просто приховати маніпуляції попередніх років, тоді коли земельні ділянки під забудову давали там, де їх не можна було давати, тобто у парках, зелених зонах, центральній та історичній частинах міста. На сайті міської ради є фото генплану й воно відрізняється від справжнього. Його міська рада називає адаптованою копією, але насправді це маніпуляція, бо є підмальованою версією діючого генплану.

За словами Андрія Шкули, діючий генплан Тернополя прийняли у 2010 році, після того його сховали під грифом для службового користування. Адаптована версія на сайті міської ради з’явилася у 2012 році і за той період до адаптованої версії багато чого домалювали.

– Власне, завдяки цим «домалюванням» відбувається забудування міста у зелених зонах, парках, – вважає депутат. – Особисто я не планую за це голосувати й буду переконувати інших також не голосувати, бо якщо це зробити, то у місті почнеться будівельний апокаліпсис.

Як пояснив начальник Управління з питань містобудування та архітектури Тернопільської міської ради Василь Бесага, містобудівне законодавство в міській раді покладено на його Управління, в якому працюють фахівці.

– Якщо хтось говорить, що ми неправильно працюємо, то ці провокації роблять ті, кому вони вигідні, – зазначає він. – Генплан – це стратегічний розвиток міста і це знають усі. Ніхто собі не дозволив би щось підробляти, а те, що на ньому є гриф для службового користування, то це визначає не міська рада, а проектувальник – Державний інститут, який має свої служби. Генплан має розвиватися, ми повинні залучати інвесторів, а натомість від нас тікають будівельні фірми, й наші люди втрачають роботу. Депутати на сесії голосували за Генплан і за зміни до нього, а тепер кажуть, що їх потрібно скасувати. Сесія сама не в праві скасовувати свої попередньо прийняті рішення, їх можна змінювати лише в судовому порядку.

За словами головного юрисконсульта відділу претензійно позовної роботи та представництва інтересів в судових інстанціях ТМР Оксани Михальчук, Тернопільська міська рада щодо даного питання діяла згідно з вимогами чинного законодавства і по процедурі пройшла все поетапно – було створено погоджувальну комісію, яка всі суперечливі питання щодо конкретних зон вирішувала й приймала, є протокол засідання комісії.

– Проект замовлявся у проектувальному інституті «Діпромісто», були представники з даного інституту і пояснювали всі ситуації достеменно, – каже Оксана Михальчук. – Говорити тепер про те, що хтось щось домальовує-підмальовує ми не можемо. Ми живемо в правовій державі і потрібно посилатися лише на закон. Якщо буде вирок суду і когось звинуватять у підробці документів, то тоді це інша ситуація.

Висловивши свої думки й вислухавши різні сторони, депутати, які були присутні на круглому столі, зокрема, ті, які входять до земельної комісії, заявили, що голосувати за Генплан на сесії не будуть і закликатимуть інших цього не робити, лише після громадського обговорення й з урахуванням їхніх пропозицій. Що з цього вийде, – побачимо 24 лютого на сесії Тернопільської міської ради.

Галина ТИХА

У Тернополі поліцейські працюють зі школярами, аби ті не вступали до «груп смерті»

У тернополян через вікна “виносять” ноутбуки