Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Хто і що допоможе ФК «Тернопіль» залишитися у першій лізі?

Триває підготовка єдиного професійного клубу нашої області ФК «Тернопіль» до нового сезону. Цього міжсезоння «муніципали», як ніколи, намагаються наситити підготовчий період контрольними іграми.

Частково у цьому «винен» досить успішний виступ ФК «Тернопіль» у тренувальному турнірі Меморіал Макарова, який минулої неділі завершився на штучних полях Київщини.

Там тернополяни посіли друге місце, тобто дійшли до фіналу (подолали чотириматчевий груповий турнір та провели три матчі плей-офф). Як наслідок, за 12 днів збору зіграли 8 матчів.

Очевидно, керівництву клубу та команди такий графік настільки сподобався, що ФК «Тернопіль», як то кажуть, «з корабля на бал» заявився вже на інший турнір — Кубок Ернеста Юста. Там тернополяни стартують уже в суботу, 4 лютого, коли на стадіоні у Винниках, що на Львівщині, зіграють проти СФК “Муроване”. Окрім цього колективу в групі з тернополянами виступлять також  “Карпаты” U-19 (Львів) та ФОК “Городок”.

Такі тренувальні навантаження, безумовно, дуже корисні для ФК «Тернопіль», адже у другій частині сезону (а вона офіційно стартує 18 березня) йому доведеться виконувати надважке завдання збереження прописки у першій лізі. Нагадаємо, що поки тернополяни перебувають на останньому, 18-ому місці турнірної таблиці і найближчим суперникам (а їх на фініші необхідно буде обійти як мінімум двох) поступаються сімома очками. Ліквідувати такий гандикап за 14 турів, м’яко кажучи, дуже складно…

Та ці розклади виключно у царині спортивного принципу, а, як часто буває у нашому футболі, щодо обміну командами між лігами цей принцип грає далеко не вирішальну роль. Головна причина — чимало команд просто не доживають до наступного сезону. Ось і цього зимового міжсезоння принаймні три клуби із першої ліги були (або й нині перебувають) під загрозою вильоту. Отож, про це докладніше.

«Буковина»

(14 місце, відрив від ФК «Тернопіль» — 9 очків)

Чернівецький клуб, а з ним ФК «Тернопіль» ще має зіграти відкладений виїзний матч 19-го туру, найпізніше серед команд першої ліги вийшов з відпустки — 30 січня. У міжсезоння клуб позбувся головного тренера і нині підготовкою команди керує екс-тренер воротарів Андрій Нікітін.

Хоча командою нинішню «Буковину» поки назвати важко — у міжсезоння до інших клубів подалися відразу дев’ять футболістів, і у їх числі лідери півзахисту Євген Немтінов («Інгулець», Петрове) та Дмитро Скоблов («Геліос», Харків).

Наразі важко говорити про фінансове майбутнє клубу. Склалося враження, що футболісти вирішили готуватися до сезону більше авансом — раптом клуб вдасться реанімувати. Та, як би там не було, «Буковина» вже тренуються, а до останніх днів січня вважалося, що це взагалі вже «закритий проект». Однак, ми таки вважаємо, що чернівчани — перші претенденти, щоб полегшити завдання ФК «Тернопіль».

«Скала»

(17 місце, відрив від ФК «Тернопіль» — 7 очків)

До 27 січня під загрозою зникнення був й стрийський клуб. У міжсезоння шукати долю в інші команди «нагострили лижі» аж 27 його гравців. Керівництво клубу просто оголосило їх вільними агентами і запропонувало шукати собі нові колективи.

Однак у понеділок було заявлено, що клуб не будуть ліквідовувати і тепер намагатимуться повернути «кістяк» основного складу назад до «Скали».

А загалом у якому складі «Скала» дограє чемпіонат у першій лізі, хто ввійде до тренерського штабу команди, наразі невідомо. Велика імовірність того, що ставку буде зроблено на молодь, вчорашніх та теперішніх гравців «Скали» U-19.

Зважаючи на те, що «Скала» є сусідом ФК «Тернопіль» по турнірній таблиці, ми бачимо її другим «помічником» нашого клубу.

«Суми»

(16 місце, відрив від ФК «Тернопіль» — 8 очків)

На краю прірви зустріли новий рік і у ФК «Суми». Там також неофіційно було оголошено, що клуб припиняє існування. Та що там клуб: головний спонсор ФК «Суми» — «Сумське машинобудівне НВО» мав тримісячну заборгованість по зарплаті перед усім 8-тисячним колективом заводу.

Однак, 25 січня, в Сумській облдержадміністрації було підписано тристоронню угоду між ПАТ “Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання”, китайською інвестиційною компанією “Smart-Mentors Ltd” і власне адміністрацією, яка виступила посередником між клубом та інвестором.

Так у «Сумах» з’явилися китайські гроші, і перед клубом зажевріла надія на порятунок. Як було заявлено під час підписання угоди, Сумське НВО, будучи одним зі спонсорів, і надалі надаватиме команді футбольне поле (стадіон “Ювілейний” також належить Сумському НВО), а також забезпечуватиме проживання, харчування і транспортні витрати. Китайці вкладатимуться у купівлю гравців, запрошення тренерів та підготовку до сезону. Суму вкладених коштів офіційно не озвучували, але це приблизно кілька сотень тисяч доларів, тобто кілька мільйонів гривень.

Ми, щоправда, вже неодноразово бачили як в українському футболі такі «проекти» поступово перетворювалися на «повітряні замки». А тому вважаємо, що й ФК «Суми» поки що у списку «друзів ФК «Тернопіль», а отже шанси «муніципалів» залишитися у першій лізі не такі вже й погані.

Однак, не будемо забувати, що нашим футболістам і самим ще потрібно бодай дограти цей сумнозвісний чемпіонат…

Олекса СОНЯХ

Зимові вершини: перший етап «Кубка Карпат» відбудеться!

Суддя з Тернополя випустив на волю підозрюваного у важкому злочині