Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопільські депутати просять відновити звання Героїв України для Степана Бандери та Романа Шухевича

У п’ятницю, 24 лютого, почала роботу 14 сесія Тернопільської міської ради. Загалом у порядку денному було понад 300 питань. Було прийнято частину рішень, які важливі для тернополян і для розвитку міста.

Сергій Надал сьогодні під час прес-конференції розповів про основні рішення сесії міськради

За словами міського голови Сергія Надала, депутати прийняли цілий ряд звернень до керівництва держави щодо господарських і політичних питань.

Зокрема, прийняли депутатське звернення до Верховної Ради щодо відновлення звання Героїв України Степанові Бандері та Романові Шухевичу, 2017-ий рік проголосили роком «Звитяги українського духу». Прийняли зміни до існуючої програми комплексної профілактики та протидії злочинності «Безпечне місто», яка стосується в основному співпраці муніципальної поліції, Національної поліції, Національної гвардії, військових формувань щодо забезпечення охорони правопорядку й дотримання законності у Тернополі.

Нагадаємо, що ця програма була передбачена ще раніше, тепер до неї просто дописали ще ряд заходів.

Прийняли депутати й важливе рішення про взаємовідносини з територіальними громадами, а також з іншими органами місцевого самоврядування у сфері надання послуг.

– Фінансове управління міської ради розробило норматив витрат на отримання послуг у бюджетних закладах Тернополя, йдеться про дошкільні навчальні заклади, садочки, позашкільні навчальні заклади, ПТУ, дитячо-юнацькі спортивні школи, а також медичні установи, які утримуються за рахунок коштів міського бюджету, – розповідає Сергій Надал. – Ми знаємо, що значна кількість людей, які не проживають у Тернополі, тут лікуються та навчаються. Ми розрахували вартість, скільки коштує надання таких послуг за один місяць і депутати прийняли рішення направити відповідні звернення до об’єднаних територіальних громад, а також до сільських і міських рад, поінформувати їх про вартість цих послуг з тією метою, щоб вони уклали угоди про міжбюджетні трансферти. Якщо комусь цих коштів не вистачає, Тернопільська районна рада повинна виділити кошти з районного бюджету, щоб оплатити вартість цих послуг, бо ми не можемо за кошти міського бюджету утримувати соціальні видатки  на людей, які проживають у населених пунктах і мають свої власні бюджети.

Так, за розрахунками, витрати на освітні послуги в гривнях у місяць за одного учня становлять: дошкільні навчальні заклади – 1215 грн., позашкільні заклади – 329 грн., ПТУ – 1690 грн., дитячі юнацькі спортивні школи – 711 грн. Медичні послуги за ліжко-день у стаціонарі – 329 грн., денний стаціонар – 71,9 грн., перебування в пологовому будинку – 741 грн., за відвідування лікаря поліклініки вузької спеціалізації – 43,2 грн., лікаря первинної медико-санітарної допомоги – 35,6 грн., лікаря стомат-поліклініки – 43 грн.

– Кошти на медичну сферу надходять у місцеві бюджети з розрахунку на кожного мешканця, але переважно ці кошти спрямовуються на районну лікарню, а люди лікуються у Тернополі, тому ми хочемо таким чином врегулювати соціальне несправедливість, – наголосив Сергій Надал.

Галина ТИХА

 

У Тернополі водій вантажного автомобіля в’їхав у тролейбус та втік з місця аварії

Голова Тернопільської ОДА відмовив меру Львова у прийнятті сміття (ВІДЕО)