Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополяни придумали, чим замінити літак на «Східному» (ФОТО)

Дискусії стосовно демонтажу літака на проспекті Степана Бандери точаться уже роками. Тернополянин Юрій Яготин придумав, як можна поміняти ідентичний символ нашого міста.

Споруду пропонують оновити, а не зносити

Літак не потрібно забирати. Його просто потрібно модернізувати, вважає він.

“Що спільного має фреска з літаком на фото? Таку кодову назву призначили даному літаку МиГ-17 в каталогах блоку NATO, коли він стояв у 50-х – 60-х роках на озброєнні ВПС Радянського союзу. І якщо живопис-фреску зазвичай намагаються зберегти і дослідити, як культурну спадщину, то літак хочуть викорчувати, немов бурян, залишивши витки наступних поколінь мешканців наших земель без здобутків предків. Абстрагуючись від військового присмаку памятника, існує ідея його реставрації в якості мистецького об’єкту. Літак – звичний елемент на мапі нашого міста. Біля нього призначають зустрічі, його іменем в народі називають зупинку, та і загалом, Літак є одним з елементів ідентичності міста, його візитною карткою, символом Східного масиву.

Задля очищення від залишків військової/радянської атрибутики пропонується відполірувати літак до дзеркального стану, тим самим позбавивши його корпус від червоних зірок, а також з-під крил відпиляти баки, котрі нагадують бомби. В число реставраційних робіт входить і заміна декоративного скла на стику літака й постаменту, та відновлення самого постаменту за допомогою алюмінієвого профілю. Вартість подібних робіт однозначно буде нижчою від робіт зі встановлення нового, іншого пам’ятника. Зекономлені кошти пропонується віддати на благоустрій міста”, – написав він.

З березня на тернополян чекають нові терміни призову в армію

Де у Тернополі в понеділок не буде світла