Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Головний будівельник Тернопільщини, вже маючи судимість, знову взявся за старе?

Нещодавно у Тернопільській обласній прокуратурі оприлюднили повідомлення про те, що службовців одного з управлінь Тернопільської ОДА викрили на розтраті державних коштів.

Віктор Кузяк

Завдані збитки державному та місцевому бюджетам становлять понад 13 мільйонів гривень. Йдеться про те, що чиновники наприкінці 2016 року підписали завідомо неправдиві акти виконаних робіт з приватними підприємствами із сусідніх областей щодо будівництва очисних споруд, чергової частини медичного закладу та ремонт дороги у райцентрах області. Проте роботи на об’єктах не виконували взагалі або розпочали, але не завершили.

Як вдалося з’ясувати тернопільським активістам ГО «Скеля», зачепила розтрата коштів і капітальний ремонт загальноосвітньої школи у Великій Березовиці, що біля Тернополя, а всі «нитки» ведуть до начальника Управління капітального будівництва Тернопільської ОДА Віктора Кузяка.

За словами ж самого Віктора Кузяка, Управління капітального будівництва не здійснює будівництва, а лише технічний нагляд. Будівництво здійснюють підрядники.

– Ми маємо проект капітального ремонту, кошторис та експертизу, у якій немає інформації про те, що були вкрадені кошти, – каже Віктор Кузяк. – На сьогоднішній день роботи в школі завершені повністю. Роботи проводилися в надзвичайно складний час у період поганих погодних умов. Ми хотіли припинити роботу, але в Управління надійшло звернення від працівників школи, щоб капітальний ремонт не зупиняти, а навпаки пришвидшити роботи. Тому підрядник використовував спеціальні будівельні матеріали, які можна використовувати в не зовсім придатний для будівництва час. Є акт виконаних робіт, в якому зазначено про те, що на даному об’єкті державі не завдано жодних збитків, роботи виконані в повному обсязі, згідно з проектною документацією.

Так це чи інакше, встановить слідство. Проте, як зазначили активісти, які сьогодні, 17 лютого, прийшли на звіт річної діяльності Управління капітального будівництва, його начальник Віктор Кузяк уже потрапляв у ситуацію із розтратою державних коштів, адже проти нього вже було порушено кримінальне провадження за зловживання службовим становищем і він навіть поніс покарання у вигляді позбавлення волі терміном на один рік.

– Я не приховую, що у 2011 році у мене була судимість, але у 2013-ому вона вже була погашена, – каже на свій захист Віктор Кузяк. – 25 років я працював у бізнесі. У 2011 році при будівництві університетської лікарні в Тернополі була проведена перевірка й проти мене було порушено два кримінальні провадження за ст. 364 ККУ та ст. 366 ККУ. Я тоді отримав умовний термін покарання на 1 рік.

Утім, висновків з цього випадку службовці не зробили. Адже цього разу в обласній прокуратурі порушено 4 кримінальні провадження за ч.2 ст. 364 ККУ – зловживання службовим становищем, і ч. 5 ст. 191 ККУ – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах. Якщо причетність службових осіб до скоєння даних злочинів доведуть у суді, то їм може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років та з конфіскацією майна.

Галина ТИХА

 

 

Куди піти і що подивитися у Тернополі у найближчі дні (АФІША)

В центрі Тернополя поліцейські арештували дорогу іномарку