Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі будуть протестувати проти будівництва котельні на торфі

У Тернополі мешканці будинків, що на вул. Київська та 15 Квітня, проти того, щоб у їхньому спальному районі будували котельню на альтернативному виді палива, а саме на торфі.

Про це сьогодні, 31 січня, на зустрічі з активістами й представниками міської й обласної влади під час круглого столу на тему «Основні проблеми Тернополя» заявила Юля Мамчак, мешканка одного із будинків, по сусідстві із яким будується котельня.

За її словами, мешканці будинків бояться екологічних наслідків від такого сусідства і стверджують, що саме будівництво відбувається не законно.

– На території немає паспорту об’єкта, немає жодної інформації про те, які роботи проводяться, – зазначає Юля. – Нам стало відомо, що також немає технічного й економічного обґрунтування, чому котельня має бути на торфі. Крім того, не розроблена карта-схема викидів, санітарних розривів тощо. Ми подавали звернення в міський «Архбудконтроль», телефонували на гарячу лінію до Києва, писали, мітингували, просили, але нас… не чують. Дійшло до того, що тепер будівництво відбувається лише по ночах, коли ми спимо й не можемо протестувати. Ми запрошували представників «Тепломіськкомуненерго», які показали нам проект, і на якому ми побачили, скільки шкідливих викидів у повітря буде щороку, а в нас в околиці п’ять дитячих садочків, школа, дитячі майданчики.

Як розповідає Юля, будівництво відбувається на базі старої котельні, але навіть не це проблема, а те, що в разі появи такої котельні людям, які хворіють на астма, легеневі захворювання, доведеться просто виїжджати з міста, бо жити й дихати їм там буде неможливо.

– Відтак, ми вирішили, що варто переходити до більш радикальних дій, – каже активістка. – У четвер, 2 лютого, ми перекриємо дорогу на вулиці 15 Квітня й вимагатимемо, щоб до нас прислухалися і нас почули.

Галина ТИХА

На Тернопільщині друзі п’яного водія побили працівника поліції

Тернополяни скаржаться на невидимі маршрути