У Тернополі провайдери кабельного телебачення домовилися з провідними телеканалами

З 1 січня набув чинності законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Ці зміни стосуються універсальної програмної послуги, або по-іншому – переліку програм, отримання яких усіма абонентами провайдера є обов’язковим. Зачепили нововведення перш за все операторів кабельного телебачення.

Ще до нового року жоден із провайдерів кабельного телебачення не знав точно, як працюватиме надалі, але по трохи все починає ставати на свої місця. Першим відмовився від трансляції пакету Inter Media Group, до якого входить, зокрема, телеканал «Інтер», а також «НТН», «Мега», «Enter-фільм», «Піксель», «K1», «K2», «Zoom» і «EuroNews» український провайдер кабельного зв’язку «Ланет». Утім, на прохання дистриб’ютора групи, канали Inter Media Group ще продовжать ретранслюватись у мережі «Ланет» до закінчення новорічних свят – 10 січня, 11 січня він припинить мовлення.

Що ж стосується найбільших тернопільських провайдерів «Воля» та «Колумбус», то вони будуть укладати угоди з медіагрупами.

«У нас небагато кабельних організацій – лише у Тернополі, Великі Березовиці, Чорткові, Бучачі, Бережанах, Гусятині, Теребовлі та Кременці, – каже представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Тернопільській області Михайло Зубик. – Відповідно для них визначено, які кабельні організації які канали можуть приймати в ефірний спосіб, щоб ці програми занести в універсальну програмну послугу. Раніше таких телепрограм було 15, потім, коли з’явилося цифрове телебачення, їх стало 32, а у зв’язку із змінами до закону більшість із них вилучені із складу універсальної програми. Залишилися лише дві програми суспільного телебачення – перший Національний канал, парламентський канал «Рада» та два місцевих телеканали».

Інші канали та медіагрупи, за словами Михайла Зубика, перейшли на комерційну форму співпраці з провайдерами та вимагають оплати за ретрансляцію.

«У нас є чотири медіагрупи й кожна встановила свою ціну, яку провайдери повинні платити в місяць за абонента, – пояснює пан Михайло. – Тому ціна різна – від 75 копійок до 3 гривень за весь пакет програм. Вимагають також медіа групи, щоб провайдери ретранслювали весь пакет, а не лише окремі їхні канали».

Найбільші тернопільські провайдери «Воля» та «Колумбус» запевняють, що хвилюватися не варто, адже їм уже вдалося дійти згоди із представниками медіагруп.

Так, за словами головного інженера компанії «Колумбус» Віталія Левчука, їм вдалося досягти необхідного консенсусу і всі улюблені телеканали абонентів надалі залишатимуться у їхніх пакетах. Те ж повідомляють і в компанії «Воля».

Галина ТИХА

-

This website uses cookies.