Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині шукають африканську чуму серед диких кабанів

Нещодавно у Збаразькому районі виявили спалах небезпечного вірусу – африканської чуми, який смертельно уражає свиней.

У зв’язку з цим у трикілометровій зоні було оголошено карантин, встановлено блокпости й відповідно проводяться роботи по знищенню свійських тварин, аби надалі запобігти поширенню й розповсюдженню хвороби.

Проте не лише свійські тварини можуть заразитися небезпечним вірусом, поширюється він і на диких кабанів. Відтак, «Галас» поцікавився в Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, чи не заборонено наразі полювання на диких кабанів і чи вживаються заходи для виявлення хворих тварин.

Як повідомили в ОУЛМГ, у зв’язку з ускладненням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней у Тернопільській області та з метою недопущення поширення збудника, відповідальні працівники держпідприємств здійснюють обстеження мисливських угідь щодо виявлення хворих диких кабанів та їх трупів. Розробили також спеціальні маршрути патрулювання в мисливських угіддях. Наразі хворих особин та трупів диких кабанів не виявлено.

Крім того, призначили осіб, які відповідають за проведення відбору біоматеріалу добутих кабанів на виявлення захворювання на африканську чуму свиней. Відібрані проби здали до районних управлінь Держпродспоживслужби.

Відзвітували про роботу й лісові господарства, за повідомленням яких останнім часом не здійснювали завозу й переселення диких кабанів з інших областей.

– Підпорядковані підприємства дотримуються «Плану спільних оперативних дій служб, які у випадку спалаху африканської чуми свиней будуть задіяні у проведенні заходів з локалізації джерела збудника та ліквідації захворювання, – кажуть в Управлінні. – До того ж полювання наразі не проводиться, але у разі його здійснення лісники зобов’язані погодити ці заходи зі спеціальною службою.

Галина ТИХА

Біля “Подолян” зіткнулися “Лексус” та “Фіат”

Тернополяни шоковані від того, що побачили в небі над містом