Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі на Святвечір помер відомий художник та скульптор

Серце відомого українського живописця та скульптора з Тернополя Дмитра Стецька зупинилось ввечері у п’ятницю, 6 січня. 

Про смерть Дмитра на своїй сторінці у facebook повідомила прес-секретар управління патрульної поліції Тернополя.

“Нині не стало Дмитра Стецька….Вічна пам’ять… Він таки не уявляв свого життя без своєї Віри…Нарешті вони знову зустрілися, але вже в світі кращому”. – написала Оксана Смільська.

В управлінні патрульної поліції повідомили, що до них надійшло повідомлення близько 19.00. Поліцію викликала племінниця Дмитра Стецька, пише “20 хвилин”.

– Дмитро мав піти на вечерю до племінниці, – кажуть в патрульній поліції. – Близько 17.00 вона телефонувала до нього, але Дмитро не відповідав. Племінниця поїхала у майстерню дядька і побачила через вікно, що він сидить на кріслі і не рухається. Вона викликала патрульних і швидку.  Причина смерті поки невідома.

Тернопільського художника Дмитра Стецька знали не лише в Україні, а далеко за її межами. Відтак запрошували на найпрестижніші виставки. Твори цього майстра були представлені в кращих музеях України, у галереях і приватних колекціях близького і далекого зарубіжжя.

Він — один із найяскравіших представників історичного живопису, за що зазнав переслідувань у 70-80-х роках ХХ ст. Творчість Дмитра Стецька не вписувалася у рамки соцреалізму, тому була відкинута як націоналістична. Та митець не переставав творити навіть тоді, коли в нього забрали майстерню.

Дмитро Стецько — своєрідний чоловік. Він наче живе у власному світі. Не терпів трафаретності у мистецтві, вимогливий і принциповий до себе й інших, мав власні переконання й ідеали, котрих завжди дотримувався. Дивлячись на світ очима філософа казав, що всі ідеї для творів зчитує з Космосу. Причому над картинами художник працював тижнями.

Дмитро був чоловіком мистецтвознавиці, журналістки та краєзнавця Віри Стецько, яка досліджувала творчість “Галицького Мікеланджело” — Іоана Пінзеля. Віра померла минулого року 21 серпня.

Безробітний з Тернопільщини відкрив кафе за сприяння центру зайнятості

Сергій Надал: Поступово намагатимемось повернути історичне “обличчя” центральної частини Тернополя