Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У райцентрі Тернопільщини після виборів ніяк не можуть зліпити коаліцію

Відразу після завершення виборчих перегонів, які для декого ознаменувались тріумфом, як для “Батьківщини” та новоявленої “Самопомочі”, а для когось цілковитим провалом, в політичних колах Борщівщини розпочались затяжні дебати та перемовини.

Хтось малював в голові склад майбутньої коаліції, а комусь кортіло чимскоріше хильнути чогось міцного, щоб в алкогольному дурмані забутись після прикрих результатів виборів.

Перші дні виявились дуже насиченими: представники різних політичних партій проводили збори, консультації та перемовини, сподіваючись вийти на якийсь формат співпраці в майбутній раді.

Однак, як би деякі не старались, небажання одних брати на себе відповідальність і відсутність значної політичної ваги у інших, зробили свою справу. І Борщів на сьогоднішній день впевнено занурюється в нову політичну кризу.

Отримавши власного голову громади та найбільшу фракцію в міській раді, “Батьківщина” все ж не здатна самостійно керувати містом і громадою, реально не маючи для цього голосів у раді. Навіть для того, щоб провести першу сесію і затвердити на посадах своїх людей, окремі з яких запропоновані головним фінансистом партії Федорчуком, вони змушені шукати компромісні варіанти з “Самопомічю” та “Свободою”, які не особливо радісно йдуть на такий контакт.

Як нам стало відомо, лідеру борщівської “Самопомочі” Володимиру Чугаєвському в перший же день була запропонована жирна посада секретаря міської ради і можливість впливати на роботу виконавчої гілки влади. Але, чи то страх перед відповідальністю, а можливо таємні домовленості з представниками “БПП”, не дозволяють чітко озвучити свою позицію “за” чи “проти” коаліції з “Батьківщиною”. Крім того, політична слабохарактерність деяких новоспечених тріумфаторів може зіграти з ними злий жарт, коли вони залишаться і без влади, і в опозиції вони уже не будуть потрібні.

В такій ситуації “золоту акцію” отримала б “Свобода”, яка маючи лишень 3 депутатів в раді, могла б зцементувати коаліцію, тим більше, що в минулому скликанні націоналісти без вагань підтримали Сельського, отримавши за це посаду секретаря ради. Водночас, враховуючи останні чутки, можна бути впевненим, що і в опозиції “свободівці” будуть відчувати себе більш-менш комфортно, а можливо і підуть на сепаратні домовленості з представниками інших партій. Хоча, наявність тільки трьох голосів також не є серйозним аргументом в таких перемовинах.

Не позаздриш сьогодні і обраному міському голові Кобилянському, який хоч і здобув хороший відсоток підтримки виборців, однак опинився в ситуації, коли фактичної влади не отримав. Вирішивши на початках своєї каденції зосередити всю владу в своїх руках, він став заручником ситуації, коли його політичні опоненти і навіть вчорашні соратники відмовляються грати за такими правилами і починають диктувати власні умови, які в деякій мірі є неприйнятними для команди “Батьківщини”.

Не сприяють вирішенню цієї ситуації і давні конфлікти між Яремою і Ко та лідерами міських фракції “БПП” і “радикалів” Козієм та Пасічник, які готові на все, щоб дати зрозуміти “Батьківщині”, що з ними потрібно не тільки рахуватись, а всерйоз домовлятись. І тут питання портфелів та теплих чиновницьких крісел також не слід відкидати.

Що стосується представників “Народного контролю”, “ДемАльянсу” та єдиного депутата від “УКРОПу”, то в новій раді вони, швидше за все, будуть повністю відстоювати позицію більш досвідчених депутатів-радикалів та БППшників, а значить сподіватись на їх підтримку Кобилянському не доводиться.

Підсумовуючи усе це, можна впевнено сказати, що спокою і тиші в новій міській раді не бачити, а значить попереду на нас чекають захопливі політичні баталії і запекла боротьба. Головне, щоб ця боротьба не зашкодила самій громаді.

Джерело: zvistka.net.ua

Платників податків у Новому році чекають ряд важливих змін

У Тернополі на Новий рік чоловік помер, а потім ожив