Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопільщину почнуть ділити на три райони спочатку у галузі медицини

Більшість проектів у галузі охорони здоров’я – пілотні, а тому спрогнозувати їх успішність дуже важко. Наразі в області сформували три госпітальних округи й подали всі необхідні документи на розгляд до Міністерства охорони здоров’я та інших інстанцій до Києва.  

Йдеться про Тернопільський, Кременецький і Чортківський госпітальні округи, які будуть створені на базах районний лікарень у районах, і на базі міської лікарні №2 в обласному центрі. Однак поки нема документів, затверджених у міністерстві, цей поділ можна назвати умовним.

Проте, як зазначають в Управлінні охорони здоров’я Тернопільської ОДА, формування госпітальних округів відбуватиметься відповідно до проведеної адміністративної реформи, у зв’язку з якою із 17 районів має залишитися 3-4, а відтак концепція реформи передбачає, що межі госпітальних округів будуть збігатися з географічними межами новосформованих районів.

Відомо, що в структуру кожного госпітального округу будуть входити багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування першого та другого рівнів, лікувально-діагностичні центри, лікарні планового лікування, станція швидкої медичної допомоги тощо.

Мета створення округів – оптимізація вторинної медичної допомоги, що дасть можливість забезпечити своєчасний доступ населення до послуг вторинної медичної допомоги належної якості, оптимізувати ресурси закладів охорони здоров’я, підвищити ефективність використання бюджетних коштів, що спрямовуються на забезпечення фінансування вторинної медичної допомоги, сприяти створенню умов та підготовки закладів охорони здоров’я, що надають вторинну медичну допомогу до роботи в умовах управлінської та фінансової автономії.

Як уже зазначалося, госпітальні округи створюються з урахуванням перспективного плану формування територій громад Тернопільської області і затверджено розпорядженням кабміну від 16 грудня 2015 року, та результатів попередніх консультацій, обговорень щодо утворення громад. Запропоновані госпітальні округи корелюються з питанням реалізації добровільного об’єднання територіальних громад області та стосуються питань розвитку адміністративно-територіальних одиниць та реформування системи охорони здоров’я в області.

– Це процес не одного дня, а багаторічна робота, – каже керівник Управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук. – Наразі проводиться кадрова політика, готується устаткування, але без додаткового фінансування державою неможливо зробити госпітального округу чи лікарні інтенсивного лікування.

Крім того, реформа медицини перш за все передбачає створення госпітальних округів, а визначення штатної чисельності працівників буде передано на розгляд керівника медзакладу, з квітня буде запроваджуватися система надання медичних послуг на основі угоди між лікарем і пацієнтом.

Чому вибрали саме ці територіальні округи, Володимир Богайчук пояснює тим, що вищезгадані центри мають одні з найбільших лікарень. Там найкраще автомобільне сполучення, щоб можна було ефективно надати медичну допомогу, і є добра матеріально-технічна база.
– У лікарнях будуть надавати невідкладну допомогу, ургентну, а райони, які будуть причетними до, власне, цих окружних лікарень, надаватимуть планову допомогу, – пояснює Володимир Григорович. – Структура лікарні планового лікування має бути такою: приймально-діагностичне відділення і близько 50-100 ліжко-місць. Гадаю, це будуть ліжка загального профілю, тобто як відділення пологове, гінекологічне, хірургічне, терапевтичне, дитяче тощо.

В Управлінні запевняють, що це позитивний крок уперед і таке реформування покращить якість надання медичної освіти. Однак, чи так воно буде чи інакше, – побачимо, бо наразі громадськість до такої оптимізації ставиться скептично.

Галина ТИХА

У неділю в Тернополі відкриють особливий музей

У Тернополі на “Східному” в підвалі спіймали двох наркоманів (ФОТО)