Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Стало відомо, що за кров була в суді на Тернопільщині

«Правий сектор Тернопільщини» закликав поліцію об’єктивно розглядати справу, порушену проти їхніх активістів. А також пояснив для чого обливали кров’ю підозрюваних.

24 січня в готелі «Тернопіль» активісти «Правого сектора» влаштували прес-конференцію з метою привернути увагу громадськості до своїх дій, а також звернутися до поліції із заявою щодо об’єктивного розгляду кримінального провадження, порушеного проти їхніх активістів.

Кримінальне провадження було порушено за ч.2 ст. 296 ККУ – хуліганство, щодо активістів «Правого сектора», які 12 січня у Зборівському районному суді влаштували акцію прямої дії.

Нагадаємо, у Зборові слухається справа по вбивству кременецького активіста Віталія Ващенка. Наразі на лаві підсудних перебувають два виконавці, посередник та організатор жахливого злочину. Кримінальне провадження щодо замовника ще триває. Однак активісти своєю акцією вирішили нагадати не лише правоохоронцям і прокуратурі, а й громадськості, що справа ще не завершена й за скоєне обов’язково має відповісти ще й замовник.

Вчора на прес-конференції були керівник обласного штабу «Правого сектора» Назар Сарабун і керівник міського штабу Роман Безкостий.

За їхніми словами, всім відомо, що Віталій Ващенко мав більше ворогів, аніж друзів, але ці вороги були із злочинної та корумпованої системи, яку разом з побратимами він намагався зламати.

– Його діяльність була помітною й мала результат, саме тому його і вбили, – зазначив Назар Сарабун. – Є вислів: «На нас усіх заготовлені або долари, або кулі», відповідно на долю Віталія дісталася куля… Після того, як його жорстоко вбили ми планували з «Народною радою Кременеччини», активістом якої був Віталій, а також з іншими організаціями ряд акцій прямої дії та акцій протесту, адже дана справа набула широкого резонансу в нашому суспільстві та поза його межами. Однак після перемовин погодилися, що призупиняємо активну діяльність у цьому руслі й чекаємо поки до відповідальності притягнуть замовників вбивства, а також на результати слідства загалом.

Після того, як поліції вдалося затримати виконавців вбивства, справу передали до суду. Розслідування щодо замовників виділили в окреме кримінальне провадження.

– Наразі по цій справі відбулося лише кілька судових засідань, але вже на суди почали не з’являтися адвокати підсудних, – каже Назар. – Ми зрозуміли, що починає відбуватися затягування судового процесу з боку обвинувачених. Крім того, вони почали змінювати свої свідчення про свою причетність до жорстокого вбивства. Відтак, після того, як справа втратила резонанс ми вирішили вдатися до акції прямої дії і відповідальність за неї взяли на себе, тому що суспільство забуло, про жахливе вбивства активіста, що сталося в кінці травня 2016 року. Наші хлопці зайшли до судової зали й облили свинячою кров’ю виконавців убивства. Ми не вважаємо, що нам правдиво інкримінують хуліганство, за яке передбачено, реальний термін позбавлення волі. Максимум, що може бути застосоване до хлопців – дрібне хуліганство, яке передбачає за собою покарання у вигляді штрафу. В іншому випадку, якщо хлопців будуть судити за кримінальною статтею, то це потягне ряд протестів не лише нашої організації, а й інших, які також нас підтримують. Надалі через засоби масової інформації хочемо звернутися до представників поліції й закликати їх об’єктивно розглядати дану справу, інакше будемо жорстко відповідати й жорстко відстоюватимемо свою точку зору. Просимо зрозуміти наших активістів, адже вбивство Віталія Ващенка – замовне, і все-таки ми хочемо бачити замовників на лаві підсудних. Ми не вважаємо, що наша акція була порушенням, адже на той час судове засідання вже було припинено й хлопці діяли, коли суддя його переносив через адвоката підсудного, який не з’явився. Наші подальші дії – це ряд жорстких акцій з натяком на покращення роботи поліції та прокуратури для того, щоб усе-таки замовники були притягнуті до відповідальності.

Галина ТИХА

У Тернополі невідомий у під’їзді вдарив жінку по голові та втік

Через місяць знайшли мертвим безвісти зниклого жителя Тернопільщини