Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Кубок світу з біатлону: проти Росії повстав цілий світ

Допінгова тема, а точніше гідне покарання для Росії за «наперстки» на Олімпіаді в Сочі’2014 і не тільки, знову відставила на другий план самі змагання. Очевидно, що керівництво Міжнародної федерації біатлону (IBU) уже не проти якось «зам’яти» цю тему і спустити на гальмах, але спортивна спільнота вимагає адекватного покарання.

Так, після засідання комісії IBU 21 січня і чергових пояснень на кшталт: «ситуація вивчається, доказів поки недостатньо» надзвичайно розізлила діючих спортсменів.

Обидва «королі біатлону» Оле-Ейнар Бьорндален та Мартен Фуркад, а також «принцеса» Дар’я Домрачева не приховували незадоволення і навіть злості від такої реакції. Вони демонстративно залишили прес-конференцію, де чиновники пояснювали свою позицію.

Тепер з’явилася інформація, що спортсмени можуть ще радикальніше вчинити на чемпіонаті світу і навіть організувати бойкот змагань, якщо нічого не зміниться…

Та поки все це лише в планах, повернімося до змагань.А шостий етап Кубка світу з біатлону в італійському Антхольці, який ще вважається кінцем другого триместру сезону (а ще він часто завершальний перед чемпіонатом світу), знову, в основному, порадував українських уболівальників. У скарбничці з’явилася друга нагорода, яку в коронній індивідуальній гонці на 20 км виборов Сергій Семенов, а ще наші знову були дуже близько від п’єдесталу пошани в обох естафетних гонках, де фінішували четвертими.

Для чоловічої команди четверте місце взагалі цього сезону твердіше від радянської прописки. В усіх трьох гонках сезону наші фінішували четвертими. На такій же позиції команда розташувалася і в загальному заліку естафет. Видавалося б, чим не плацдарм для вирішального стрибка на чемпіонаті світу, який вже 9 лютого стартує в австрійському Хохфільцені, але, як каже гуморист Майкл Щур, є одне «але».

Не будемо приховувати, що в усіх гонках українці, фактично, стрибали вище голови, тобто виступали на межі можливостей — влучно і швидко стріляли, бігли на межі можливостей і т.д. І при цьому все одно залишалися поза п’єдесталом. Тобто четверте місце — це також чудовий результат, але до третього нам поки дуже далеко. Точніше, на нього можна претендувати лише у випадку провалу двох з чотирьох основних фаворитів — Франції, Норвегії, Німеччини та Росії.

Інша справа щодо жіночої команди, яка цього сезону посідала третє та двічі четверте місце в заліку естафет йде третьою. Тут відзначаємо, що команда поки жодного разу не виступала основним складом, який за результатами сезону вимальовується в такій варіації: Меркушина-Джима-Семеренко-Підгрушна. Досить рівна четвірка, яка здатна претендувати на найвищі результати (читай — медалі чемпіонату світу), а, якщо пощастить, навіть на чемпіонство. За відсутності однієї-двох основних естафет ниць українкам до медалей не вистачало лічених секунд, отож, в Австрії для них головне — не перегоріти.

Щодо інших дистанцій, на яких змагалися в Італії, то відзначимо, у першу чергу, виступи тернополян. Дмитра Підручного на тлі важких гонок Антхольця (фактично, за три доби довелося пробігти дві марафонські біатлонні дистанції — 20 км у індивідуальній гонці та 15 км у мас-старті, а також виступити на вирішальному етапі естафети) знову почала турбувати застаріла травма спини. Гадаємо, саме вона не дала йому поборотися за медалі в естафеті (на фінішному кілометрі програв росіянину Бабікову кілька секунд) та у мас-старті (після другої стрільби вийшов на дистанцію першим, але змушений був значно знизити темп і у підсумку фінішував у третьому десятку).

Інша наша землячка Олена Підгрушна вирішила вже ціленаправлено готуватися до чемпіонату світу. Вона взяла участь лише в індивідуальній гонці, де фінішувала 17-ою, а інші дистанції пропустила. Настя Меркушина пропустила лише мас-старт, виступити у якому їй поки не дає низьке 49-те місце у загальному заліку Кубка світу, не виблискувала результатом вона і в індивідуальній гонці (58 місце), проте черговий сильний виступ на своєму етапі в естафеті, фактично, забронював за нею перепустку до головної естафети на чемпіонаті світу, де, дуже імовірно, що Меркушина буде стартером команди.

Поки ж для еліти світового біатлону настає двотижнева пауза, яку дещо «розрядить» чемпіонат Європи, який вже 25 січня стартує в польських Душніках-Здруй. Там збірна України планує ще раз протестувати досить велику групу елітних спортсменів, отож, нас чекає чергове видовище

Календар чемпіонату Європи в Душніках-Здруй

25 січня. 11.00. Чоловіки. Індивідуальна гонка на 20 км

25 січня. 14.30. Жінки. Індивідуальна гонка на 15 км

27 січня. 11.00. Чоловіки. Спринт на 10 км

27 січня. 14.30. Жінки. Спринт на 7,5 км

28 січня. 11.00. Чоловіки. Гонка переслідування на 12,5 км

28 січня. 14.00. Жінки. Гонка переслідування на 10 км

29 січня. 11.00. Одиночна змішана естафета

29 січня. 14.00. Змішана естафета

Олекса СОНЯХ

У Тернопільській ОДА почали активно шукати крайніх у комунальних негараздах

Тернополянин отримав важливу посаду в МЗС