Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Кубок світу з біатлону: далі без росіян?

Минулого тижня у німецькому Рупольдингу відбувся п’ятий етап Кубка світу з біатлону, який знову не приніс нагород українській збірній.

Та самі змагання нині відходять на другий план, адже головну увагу біатлонних фахівців та уболівальників світу займає допінговий скандал, який нині «домокловим мечем» тяжіє над збірною Росії.

Наразі окупантів уже позбавили можливості проведення цього сезону юніорського чемпіонату світу (він мав відбутися у Підмосков’ї) та фінального етапу Кубка світу (в Тюмені). Однак більшість біатлонного світу (а відповідне прохання до Всесвітньої федерації біатлону — IBU — підписали понад 170 біатлоністів зі всього світу) це покарання вважає недостатнім і вимагає значно жорсткішого вироку. Отож, очікується, що вже наступного тижня IBU поставить остаточну крапку в допінговій темі, фінальне засідання слідчої комісії заплановане на 21 січня.

Покарання для Росії може бути будь-яким — від вибіркової дискваліфікації кількох спортсменів до позбавлення країни виступів у всіх міжнародних змаганнях (по аналогії з легкою атлетикою).

Що ж до змагань, то відзначимо прогрес української збірної — на другому німецькому етапі наші були дуже близько до подіума. І знову відзначилися «естафетними».

Причому чоловіча команда вчергове відверто здивувала. Нині у тридцятці загального заліку Кубка світу лише один українець — тернополянин Дмитро Підручний. Через шлункову інфекцію він пропустив майже цілий минулий етап Кубка світу, отож, тренери дозволили йому не стартувати в естафеті. За таких обставин, видавалося, українці вже точно приречені боротися за місця наприкінці десятки. Однак, як то кажуть, не так сталося, як гадалося. Чоловіча збірна України справді виходить на пік форми до лютневого чемпіонату світу в австрійському Хохфільцені і виступає все краще. У естафетній гонці наша четвірка знову зупинилася за крок від нагород — 4 місце, довівши, що попереднє таке досягнення було не випадковим. Причому від бронзових нагород українців відділили… менше п’яти секунд.

До речі, Дмитро Підручний таки виступив в особистих гонках етапу в Рупольдингу і був кращим у команді. У спринті він фінішував сьомим, а у гонці переслідування — на 18-ій позиції і у загальному заліку закріпився на 21-ій позиції.

Райдужні надії залишив по собі і виступ жіночої команди. Її лідерка — Юлія Джима — демонструє нині одну з найвищих швидкостей серед усіх учасниць Кубка світу (наприклад, у «чистих лижах» спринтерської гонки вона показала п’ятий час), але не може похвалитися «чистою» стрільбою, а тому раз за разом фінішує лише поряд з п’єдесталом. Однак є сподівання, що рано чи пізно Юля злапає свою стрільбу, а тоді суперницям буде непереливки.

Другий позитивний момент — виступи юної тернополянки Анастасії Меркушиної, якій на минулому тижні виповнилося 22 роки. Вона постійно демонструє дуже високу скорострільність, піднімаючи поступово і швидкість проходження дистанції, а тому в її особі, однозначно, що українська естафета отримала надійну одиницю.

Ще один позитивний момент — повернення до команди Валі Семеренко. Пропустивши через травму практично всю передсезонну підготовку та першу половину сезону, Валя з перших гонок увірвалася до тридцятки кращих. Однозначно, що вона ще буде набирати форму від старту до старту, але вже нинішня її форма дозволяє сподіватися, що вона також підсилить нашу естафету.

Поки ж у Рупольдингу естафета виступала без Валі і у впертій боротьбі фінішувала четвертою. До останніх метрів за нагороди боролася фінішерка збірної України тернополянка Олена Підгрушна, однак бронзовим призеркам поступилася чотирма секундами, а золотим — дев’ятьма. Відчувається, що Олена також набирає форми і, можливо, вже на наступному етапі в Антхольці (він частенько був найвдалішим для збірної України) продемонструє те, що від неї чекають мільйони уболівальників.

Наразі ж у загальному заліку найкращою з українок йде Юлія Джима — 12 місце, у Олени Підгрушної — 24-та позиція. Решта дівчат також поступово піднімаються у таблиці, але поки перебувають за межами першої тридцятки.

Розклад шостого етапу в Антхольці

19 січня. 15.15. Жінки. Індивідуальна гонка на 15 км

20 січня. 15.15. Чоловіки. Індивідуальна гонка на 20 км

21 січня. 14.30. Жінки. Мас-старт на 12,5 км

21 січня. 16.15. Чоловіки. Естафета 4х7,5 км

22 січня. 12.00. Чоловіки. Мас-старт на 15 км

22 січня. 15.45. Жінки. Естафета 4х7,5 км

Олекса СОНЯХ

Тернопільський гурт пробився до півфіналу національного відбору на Євробачення-2017

У президента Америки Трампа є родичі на Тернопільщині