Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

До приміських сіл Тернополя проїзд подорожчає майже на 50%

Проїзд у громадському транспорті вже подорожчав у Великому Глибочку та Івачеві Горішньому. Перевізники, які мають маршрут до Великих Бірок, Смиківців, Соборного, Ступок і Великих Гаїв піднімуть тарифи з 15 січня.

– Ці приватні перевізники вже подали розрахунки, згідно з якими передбачено підняття тарифів у межах 40%, – зазначає начальник відділу розвитку інфраструктури та з питань надзвичайних ситуацій Тернопільської РДА Андрій Кучерак. – Наразі йдеться про підняття тарифів на проїзд у громадському транспорті за напрямками Великі Бірки, Смиківці, Соборне, Ступки, Великі Гаї. Перевізники, які мають маршрути до Великого Глибочка та Івачева Горішнього вже підняли тарифи.

Пов’язано це з тим, що в попередніх розрахунках дизельне паливо було 16 гривень, а тепер воно подорожчало майже до 23 гривень. Підвищили також мінімальну зарплату. Подорожчала валюта, а запчастини коштують саме у валюті, тому ціни й на них зросли. Подорожчали мастильні матеріали. Це все призвело до того, що собівартість надання послуг збільшилася.

Основна стаття видатків приватних перевізників – пальне, а воно за минулий рік значно подорожчало, за 4 місяці – практично на 5 гривень.

– Відтак кожен перевізник самостійно визначає, чи піднімати тарифи, чи ні, – каже Андрій Кучерак. – Але якщо перевізник бачить, що йому за теперішніми тарифами їздити не рентабельно, то буде їх піднімати тарифи. Гадаю, що поступово всі будуть піднімати тарифи, бо ціни на пальне «ростуть» і дорожчає валюта. Хто ще має запаси запчастин, той може притримати тарифи на теперішньому рівні, це переважно стосується тих, хто має два-три рейси, а ті, хто має один маршрут, змушені піднімати ціни на проїзд тепер.

Галина ТИХА

Поки що тернополяни платять за проїзд у тролейбусах найбільше

У Тернополі багато хворих людей. Тільки за одну ніч на “Дружбі” побили 10 автівок