Підсумок першого етапу Кубка світу з біатлону поки не втішний для України

Збірна України з біатлону настільки привчила своїх уболівальників, що зі стартового етапу Кубка світу в швецькому Остерсунді біатлоністи незмінно повертаються з нагородами, що цьогорічний безмедальний виступ багато хто вважає провалом.

Між тим, панікувати ще, звісно, зарано — сезон лише розпочинається. Однак, від негативних думок аж ніяк не вберегтися, адже виступають поки наші, за рідким винятком, дуже слабенько.

Думки експертів щодо причин цього розділилися — одні схильні вважати, що українці просто поки не вийшли на пік форми, адже насправді головні старти ще попереду.

Інші, поки стиха, але вже конкретно кажуть про зміну поколінь — мовляв, зіркова жіноча команда сходить з вершин, а зміна ще не встигла як належить підхопити прапор.

Як би там не було, але за вісім перших гонок сезону українці не лише не підбиралися до п’єдесталу, але й до шістки кращих поки не входили. А якби не вдалий суботній спринт у виконанні тернополянина Дмитра Підручного, то й взагалі справи наших були б кепські.

Дмитро ж єдиний, хто етап у Швеції може занести собі в актив — він пропустив індивідуальну гонку, яку збірна України взагалі провалила, у спринті посів почесне дев’яте місце при чистій стрільбі (до речі, бронзовому призеру програв лише 13 секунд), а у гонці переслідування фінішував 13-им з трьома промахами. Таким чином, у загальному заліку Дмитро, навіть без очків за індивідуальну гонку, посідає нині високе 18 місце, яке дає право виступати в елітному мас-старті.

Решта українських біатлоністів поки не входять навіть до 30-ки кращих загального заліку: Прима — 31-ий, Кильчицький — 53-ій, а Семенов на незвичному 57-ому місці…

У жінок щодо загального заліку ситуація, звісно, краща — в першій сороківці відразу четверо, а Джима і Підгрушна навіть входять до двадцятки, відповідно, на 13-ій та 19-ій позиціях, але тішитися тут також поки немає чому.

Хіба можна відзначити, що Юлія Джима цього сезону значно додала у швидкості, як вона зізнається, їй поправили техніку лижного ходу, що вже дає свої плоди. Не важко порахувати, що у випадку чистої стрільби Юля, в нових реаліях, могла бути на подіумі всіх трьох своїх особистих гонок. Але вона, очевидно, поки не може звикнути до нової швидкості і «маже» забагато — за три перших гонки «настріляла» 10 промахів, а раніше такий показник могла мати навіть за пів-сезону.

Виділимо також і лідерку команди, тернополянку Олену Підгрушну. Звісно, вона поки не в оптимальній формі і, наприклад, у гонці переслідування на трьох останніх двокілометрових колах програвала суперницям по 20-25 секунд, що безумовно неприпустимо. Але це той випадок, коли є впевненість, що Олена цю форму ще обов’язково, як то кажуть, добере, і ми ще побачимо її у всій красі. Поки ж Олена в трьох перших гонках фінішувала 13-ою, 29-ою та 23-ою, і для неї це на три з плюсом за п’ятибальною системою.

А ось решта нашої жіночої команди поки більше засмучує, ніж радує. Інша тернополянка — Настя Меркушина — поки, очевидно, не може здолати психологічний бар’єр переходу з юнацького біатлону в дорослий. У Швеції вона виступала дуже невдало і тренери навіть, щоб не «привезти» психологічну кризу, вирішили перевести юну спортсменку на якийсь час в Кубок IBU.

Та й інші в Швеції не виблискували — у Ірини Варвинець поки серйозні проблеми зі швидкістю. Схожа ситуація і з Юлією Журавок, яка була 11-ою в індивідуальній гонці, де виїхала за рахунок влучної стрільби, а потім посіла лише 61-ше місце в спринті. А ось у екс-лижниці Яни Бондар звичні проблеми з влучністю, хоча помітно, що стрільбу вона за два останні сезони значно стабілізувала і вже набирає кубкові очки.

За таких умов, поки зовсім не зрозуміло, хто складе четвірку українок в завжди вдалій для нас естафетній гонці, яка запланована вже на другому етапі Кубку світу в словенській Поклюці. Хоча й в інших команд, м’яко кажучи, не без проблем. Лише збірні Франції та Німеччини значно сильніші від інших, а ось в інших також є чималі кадрові проблеми. Та поки, очевидно, що на старті сезону українки слабші і від норвежок, і від чешок, і навіть від білорусок…

Розклад другого етапу в Поклюці

9 грудня. 12.30. Чоловіки. Спринт. 10 км.

9 грудня. 15.15. Жінки. Спринт. 7,5 км.

10 грудня. 12.45. Чоловіки. Гонка переслідування. 12,5 км.

10 грудня. 15.45. Жінки. Гонка переслідування. 10 км.

11 грудня. 12.15. Чоловіки. Естафета. 4х7,5 км.

11 грудня. 15.30. Жінки. Естафета. 4х6 км.

Олекса СОНЯХ

 

-

This website uses cookies.