Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

12 скандалів, які сколихнули Тернопільщину в 2016 році

2016-ий рік був багатий на резонансні події й гучні скандали, які менше чи більше схвилювали всю Терноплільщину й змусили про них говорити ще не один день. Відтак пропонуємо вашій увазі 12 скандалів 2016 року, які найбільше обговорювали тернополяни й мешканці області.

«Облава» НАБУ на тернопільських прокурорів

Наприкінці лютого прокуратура Тернопільщини опинилася в епіцентрі гучного скандалу: детективи НАБУ провели 43 обшуки в обласній і місцевій прокуратурах і задокументували факти масових порушень на стадії досудового розслідування.

Відтак 12 травня в Солом’янському районному суді Києва двом підозрюваним – керівникові Тернопільської місцевої прокуратури Віталієві Сідорову та заступникові обласного прокурора Іванові Антюку було обрано запобіжні заходи.

Одному – у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у півмільйона гривень, іншому – цілодобовий домашній арешт. У ході розслідування гучного кримінального провадження обох було звільнено з органів прокуратури. Наприкінці року з’явилася інформація про судові позови про поновлення на роботі.

Тренер-сепаратист у футбольному клубі «Тернопіль»

Навесні 2016-го екс-тренер ялтинського клубу «Жемчужина», депутат облради від БПП Іван Марущак став президентом ФК «Тернопіль».

Тренер отримав скандальну славу «сепаратиста» в 2014 році, коли після окупації Криму Росією відправився у Чечню на так званий матч дружби. Після гри Марущак у коментарі висловив подяку Рамзану Кадирову і всьому «кримському урядові».

У Тернополі Марущак довго не затримався. Приголомшлива серія поразок та скандальна репутація змусили Сергія Надала відмовитися від послуг горе-тренера.

Голів Тернопільської ОДА та Збаразької РДА «попросили» з прощання із загиблим воїном

6 березня в Тернополі зустріч загиблого в зоні АТО збаражчанина Юрія Горайського почалася зі скандалу.

Дружина воїна у неделікатній формі попросила голову Тернопільської ОДА Степана Барну та голову Збаразької РДА Анатолія Качку піти геть  з місця, де зустрічали тіло загиблого й попросила їх забрати принесені квіти.

Жінка нагадала Барні про те , як чоловік позбувся роботи, щоб голова облдержадміністрації міг працевлаштувати свого давнього товариша Качку. Посадовці без зайвих дискусій залишили траурну церемонію.

Провал поліцейської люстрації на Тернопільщині

Спроба громадськості контролювати процес переатестації працівників МВС наштовхнулася на опір системи. Активістів без особливого завзяття допускали в атестаційні комісії. Тих, кого «завернули» по дорозі у нову поліцію, суди поновлювали у правах та посадах.

Зрештою, сам факт переатестації дезорієнтував багатьох поліцейських.

Про це свідчать надзвичайні ситуації за участі нових поліцейських, що сталися за останніх кілька місяців в Україні загалом і на Тернопільщині зокрема. Так, у Борщівському районі при затриманні злочинця загинули двоє поліцейських та один був поранений.

П’яний водій-стрілець з «білого дому»

2 серпня по обіді в дворі будинку на вул. Живова, що в Тернополі, п’яний чоловік стріляв у напрямку дітей.

Зі слів сусідів країна дізналася, що «стрілець» працює в Тернопільській ОДА водієм «самого» Степана Барни.

Очільник області після інциденту заявив, що наразі проводиться перевірка й чоловік може бути водієм фінансового відділу апарату облдержадміністрації.

Після з’ясування всіх обставин «стрільця» звільнили з Білого дому.

Депутати міськради проти мера

Антимерська інтрига народилися в спекотні місяці літа 2016 року.

Соратники Надала з фракції «Свобода» затіяли небезпечну гру проти міського голови, зламавши попередні коаліційні домовленості. На словах вони були за нього, на ділі – голосували на власний розсуд.

На подолання «смути» керівник міста потратив увесь наступний час. Після цих подій змінився голова фракції «свободівців».

Меру вдалося «протиснути» бюджет, але напруга у стосунках з рідною фракцією все ще існує. Іноді місто лихоманить від зайвих інтриг, що заважає бізнесу нормально розвиватись.

Перестрілка на очах посадовців у Кременці

У ніч з 17 на 18 вересня, у Кременці відбулася резонансна подія: у готельно-відпочинковому комплексі «Панорама»  сталася стрілянина.

Офіційна інформація правоохоронців була такою: «В одному з розважальних закладів міста відпочивала компанія високопосадовців з кількох районів Тернопільщини.

Серед відпочиваючих почалася сварка, і один з них вистрелив в іншого з пристрою для відстрілу гумових куль». Однак тоді далі за розмови справа не дійшла, адже поранений заявив, що з необережності вистрелив у себе сам.

Владика, який любить розваги

Суспільне несприйняття викликав ганебний епізод із життя трьох тернопільських священиків УАПЦ та їх владики Мстислава Гука. Служителі церкви, будучи, очевидно, під дією алкоголю, серед ночі завітали до бару неподалік залізничного вокзалу в Тернополі.

Запальні танці, відверта поведінка з дівчатами, а за тим ще й бійка, через яку адміністрація змушена була викликати службу охорони.

Й усе це відбулося на свято Воздвиження Чесного хреста, яке за церковними приписами є строгим постом! За результатами журналістських розслідувань і архієрейських соборів владику Мстислава звільнили.

Сніговий колапс у листопаді

З першим снігопадом, який випав всередині листопада, не впоралися ні місто, ні область. Тоді за день випала місячна норма опадів. Глибина снігу подекуди сягала метра.

Чимало мешканців сіл просто не змогли відчинити вхідних дверей своїх будинків, оскільки їх підпер сніг. Тернопіль теж опинився у сніговому полоні. Засипало тротуари, автівки, майданчики…

На трасах утворилися кілометрові затори, було скасовано автобусні рейси, зупинялися автобуси з туристами, їх розселяли у придорожніх готелях.

Стихія стала хорошим уроком для місцевих високопосадовців та викликала шквал критики. Щоправда, покарали тільки рядового комунальника, якого напідпітку «засвітили» у соцмережах. Інших дали час і шанс виправитись.

Корпоратив у День голодомору

У день Скорботи за жертвами Голодомору 26 листопада дуже відома тернопільська фірма  провела корпоратив в концерт-холі торгово-розважального центру «Подоляни».

Розважала учасників дійства відома поп-зірка Оляга Полякова. Це викликало обурення частини свідомих тернополян.

Натомість «масла у вогонь» підлила віп-гостя, яка у соцмережах різко відреагувала на закиди у відсутності такту і патріотизму.

Арешт керівників «Хеліксу»

Тернополяни втратили через фінансову піраміду «Хелікс» значні кошти, продавали квартири й машини.

Збитки ошуканих клієнтів складають понад 20 мільйонів гривень, а аферистам-директорам «Хеліксу» Дмитрові Нагуті, Романові Фелику та Богданові Воронцову обрали запобіжні заходи – тримання під вартою.

Наразі двоє з них вийшли на волю під заставу, але їхнє пересування відстежується за допомогою електронного браслета. Що буде з коштами залученими авантюристами під «інвестиції» ніхто не говорить. Потерпілі пишуть заяви в поліцію.

Суд тернопільських військових з Міноборони

Четверо наших земляків — Микола Сивирин із Тернополя, Віктор Лазар, Петро Осадца і Руслан Старощук із Бережан — нині судяться з Міністерством оборони України.

Позовна вимога військовослужбовців — розірвати контракт із 73-ім морським центром спеціальних операцій через невиконання умов контракту. Утім, за цим позовом — значно глибший конфлікт із керівництвом.

Коли наші земляки та ще восьмеро їхніх побратимів почали викривати масштабні контрабандні дії командування частини, надійшла неофіційна вказівка «з верхів» про приборкання «непокірних». І хоча військовим вдалося вирватися з частини, нині їм доводиться захищати себе у судах.

Галина ТИХА

У Тернополі хочуть змінити герб, бо побачили на ньому “зірку Давида” (ВІДЕО)

Із 10 січня їздити у громадському транспорті Тернополя стане дорожче