Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як відреагував “чорний ринок” на націоналізацію “ПриватБанку”?

Після націоналізації «ПриватБанку» як у вівторок, 20 грудня, так і в середу, 21-го, долар у небанківських обмінниках Тернополя, а також на «чорному» ринку б’є рекорди.

Відтак, у небанківських обмінниках долар можна купити по 27.14-27.25 грн., а на «чорному» ринку – по 27.80-28.00 грн.

В офіційних обмінниках американський долар в середньому продають по 26.60 грн. Придбати долар в середньому можна за 27.30 грн. Євро продають в середньому по 27.60грн., а придбати пропонують за 28.50 грн.

Щоправда, в наявності валюта є не скрізь. Касири пояснюють це тим, що люди не несуть до них долари, тому й торгувати нічим. Однак на «чорному» ринку попит помітно виріс.

За словами валютчиків, врятовані з націоналізованого банку гривні люди поспішили обміняти. На «чорному» ринку як долар, так і євро помітно виросли в ціні. Якщо долар пропонують продати по 27.80 грн., а придбати – за 28 гривень і більше, то євро можна продати по 28.50 грн., а придбати – за 29 гривень і більше.

Як розповідають валютчики, сьогодні попит на продаж валюти не дуже великий, переважно її купують, і купують ті, хто зумів вчасно вивести готівку з «ПриватБанку», намагаючись, таким чином, врятувати свої кошти.

Додають також, що до кінця грудня курс доросте до 28 гривень за долар навіть на міжбанку, на якому сьогодні він – 26.60 грн. за долар. Пояснюють це тим, що «ПриватБанку» виділили 15 млрд. грн. на рефінансування й ці гроші йдуть не на кредитування економіки, а на поповнення кас, банкоматів.

За день люди знімають по 2 млрд. грн. й, відповідно, всі гривні переводять у валюту. Тому надалі курс лише ростиме. У кращому випадку в кінці грудня він буде 27-28 гривень за долар, в гіршому, якщо виникне паніка – 28-30 гривень за долар, а далі вже прогнозувати важко…

Галина ТИХА

На Тернопільщині 31-річний чоловік загинув у ДТП

Тернопільські школярі через карантин по суботах вчитися не будуть