Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі сотні підприємців не встигають закрити свій бізнес

У Тернополі і Тернопільському районі зареєстровано близько 23 тисяч приватних підприємців.

27 грудня Президент України Петро Порошенко зробив «новорічний подарунок» для тисяч тернополян, підписавши закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», відповідно до якого фізичні особи-підприємці (ФОПи) з 1 січня будуть платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у розмірі 704 грн.

Найголовніше, що відтепер ЄСВ будуть платити навіть ті ФОПи, які тимчасово не отримують прибутку (так звані «заморожені» або «сплячі» ФОПи).

У зв’язку з цим підприємці Тернополя масово звертаються у відділ державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців, щоб припинити підприємницьку діяльність. Адже у Тернополі та Тернопільському районі зареєстровано майже 23 тисячі фізичних осіб підприємців. Як мінімум третина з них – це «сплячі» ФОПи. Зрозуміло, що у відділі реєстрації утворилася величезна черга. Ні люди, ні техніка не справляється, пише ternopil.te.ua.

«Усі працівники нашого відділу працюють з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і зобов’язані фіксувати у ньому всі реєстраційні дії. Сьогодні з 11 год. до 14.00 год. ми не приймали документи через технічні проблеми реєстру. Наразі система знов запрацювала, ми відновили прийом документів, але немає гарантії, що технічні проблеми з реєстром не повторяться. У зв’язку з цією ситуацією сьогодні 29 грудня, робочий день працівників відділу державної реєстрації у Тернополі продовжено до 19.00 години», – пояснює начальник відділу державної реєстрації Євгенія Береш.

Факт збоїв пояснили у технічному відділі.

«Щоб зрозуміти ситуацію треба усвідомити, що це не проблема Тернополя. Зараз сотні тисяч фізичних осіб-підприємців намагаються закрити свій бізнес від Харкова до Ужгорода. Тому й база регулярно дає збої. За нашою інформацією збої відбуваються у всіх містах України. Ми докладаємо максимальних зусиль, щоб база працювала максимально ефективно», – пояснили у техвідділі.

Прокоментував ситуацію й міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Треба «подякувати» народним депутатам, які за нього голосували у пакеті бюджетних законів», – заявив міський голова Тернополя. «Але навіть, якщо такі закони і приймати, то вступати в дію вони повинні хоча б через місяці 3-4, для того щоб фізичні особи-підприємці мали можливість провести необхідні дії. За два дні по всій Україні такі процедури усі підприємці просто фізично не зроблять», – підкреслив мер.

Також Серій Надал розкритикував державну систему послуг iGov.

«23 грудня на порталі державних послуг iGov запустилася функція припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця онлайн. Однак, сьогодні можна говорити, що ця система функціонує із збоями. Станом на 29 грудня закрити ФОП на iGov майже неможливо. Це вже перевірили сотні тернопільських підприємців. Тому підприємці просто змушені стояти в чергах у відділі державної реєстрації. Хочу запевнити всіх підприємців, що з боку мерії буде докладено максимальних зусиль, щоб всі підприємці, які бажають закрити ФОПи, встигнули оформити всі документи», – підсумував Сергій Надал.

Щоб зрозуміти теперішню ситуацію зі «сплячими» ФОПами наводимо приклад однієї з таких підприємців, історію якої наші журналісти підслухали у черзі відділу державної реєстрації Тернополя.

Пані Марії 63 роки. До 2015 року жінка торгувала на базарі як фізична особа-підприємець. Згодом за станом здоров’я працювати вже не могла і залишила базар. Відповідно її ФОП перейшов у «сплячий режим» і вона не платила податки. Після ухвалення цього скандального закону, якщо вона не встигне закрити свій ФОП, з 1 січня 2017 року вона щомісяця буде змушена сплачувати зі своєї пенсії 704 гривні Єдиного соціального внеску. Що це означає для пенсіонерки з пенсією 1900 гривень – питання риторичне.

Нагадаємо, Президент підписав закон, відповідно до якого з 2017 року фізичні особи-підприємці будуть змушені щомісяця платити єдиний соціальний внесок 704 гривні, навіть якщо не мають прибутку.

На знищенні Дністра планують заробити 155 мільйонів гривень

У Тернополі поблизу “Арс Кераміки” п’яний водій збив двох пішоходів