Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Бережанах придумали біопаливну на соломі!

У Бережанському агротехнічному інституті розробили біопаливну установку, яка працюватиме на соломі й буде цілком екологічно-чистою і економічно-вигідною.

Незважаючи на те, що розробники із Бережан, установку будуватимуть в Одеській області, адже її виготовлення замовило одеське підприємство ТОВ «Колос».

Завдяки німецьким інвесторам цю ідею вдасться втілити в життя уже наступного року. На всі роботи піде близько двох років.

– Винахід біопаливної установки – це комплексна науково-дослідна робота, яка забезпечує переробку соломи в біогаз, тобто виробництво із соломи методом енергообробного бродіння біометану, – розповідає ректор Бережанського агротехнічного інституту Василь Павліський. – Біометан –повний замінник природного газу, а за якістю й енергетичній цінності він вищий і стабільний, і з однаковою теплоопорною здатністю. Ми знайшли спосіб, як перетворити солому в метан, – через пелети. Солому будемо пелетувати прямо на полі.

За словами Василя Михайловича, біогазова установка, перетворивши енергію соломи в метан, відразу спалюємо цей метан у двигуні внутрішнього згоряння і він приводить у дію генератор, який дає струм. Струм через трансформатор надходить в електромережу, а «відпрацьовані» гази з двигуна відразу гріють воду. Відтак, отримуємо електричну й теплову енергію.

– Це велике досягнення, адже тепер сільське господарство стає виробником тепла й електроенергії, – каже ректор. – На жаль, цього надбання в Україні до цього часу ніхто не використовував, хоча за кордоном воно дуже розповсюджене, особливо в Німеччині.

Галина ТИХА

Президент поклав у Києві квіти та вирушив на Тернопільщину

6 людей загинуло на виробництві