Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Сума збитків, завданих керівниками “Хеліксу”, зросла іще на 1,5 млн. гривень

Впродовж останніх двох днів у поліцію звернулися ще 20 ошуканих вкладників “Хеліксу”, яким було завдано збитків на суму 1,5 млн. гривень. 

151Потерпілі через фінансову піраміду “Хелікс” можуть сподіватися на повернення своїх коштів. Про це сьогодні, 7 грудня, заявив начальник Тернопільського обласного управління Національної поліції Олександр Богомол.

Тернопільська поліція вже майже рік документує діяльність фінансової піраміди «Хелікс» і наразі, за результатами, розслідування заарештовані її організатори, а також накладено арешт на все їхнє рухоме й нерухоме майно.

За словами керівника ГУНП у Тернопільській області Олександра Богомола, у ході розслідування було проведено ряд обшуків у Києві та Хмельницькому, власне, за місцями проживання фігурантів кримінального провадження. Було вилучено значні суми коштів, автомобілі, ноутбуки, близько 30 банківських карток, на які накладено арешт. Накладено арешти й на помешкання шахраїв у Києві, Ковелі та Хмельницькому.

– Наразі не можу назвати точні суми, які знаходяться на рахунках у фігурантів кримінального провадження, адже ще триває слідство, але можу сказати, що потерпілим є на що сподіватися, – зазначив Олександр Богомол. – Ми закликаємо ошуканих вкладників якомога швидше звертатися до нас, щоб можна було зафіксували факти шахрайства й завершили досудове розслідування. Під час реалізації кримінального провадження у нас було 17 потерпілих і сума збитків становила три мільйони гривень, а за останніх два дні надійшло близько 20 заяв від громадян, які були ошукані шахраями, й збитки збільшилися ще на півтора мільйона гривень.

Олександр Богомол також розповів, що за матеріалами Служби безпеки, у поліції порушили кримінальне провадження за ч.4 ст. 190 ККУ – шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах, а також за ч.2 ст. 209 ККУ – реалізація коштів, добутих злочинним шляхом, ще на початку 2016 року.

– Щодо працівників ТОВ «Хелікс кепітал Україна», у нас на той час не було жодного звернення від людей, які вкладали кошти, – каже Олександр Миколайович. – Але ми почали документувати діяльність керівного складу цього підприємства. У квітні в них почалися проблеми, але кошти отримували практично всі за рахунок втягнення у піраміду нових людей, а вже влітку до нас почали надходити скарги від людей про те, що їм не виплачують дивіденди й не повертають їхніх коштів. Відтак, було проведено багато обшуків, затримано троє осіб. Усім трьом суд обрав міру запобіжного заходу – тримання під вартою з правом внесення грошової застави.

6 грудня керівник «Хеліксу» Дмитро Нагута вийшов на волю під заставу у 5 мільйонів гривень. Його спільники – Роман Фелик та Богдан Воронцов досі залишаються під вартою.

Сьогодні, за словами Олександра Богомола, Нагута перебуває в Києві, проводяться заходи для організації електронного засобу контролю, щоб він не міг нікуди переховатися. Крім того, у всіх трьох вилучили закордонні паспорти, на митниці також про них попереджені, тому втекти за кордон їм не вдасться.

Галина ТИХА

Через великий хот-дог у тернополянина все впало

Тернопільські патрульні влаштували погоню за зухвалим таксистом