Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Сплячі” тернопільські підприємці розповіли, чим будуть займатися після закриття

У Тернополі підприємці масово ринули зніматися з реєстрації, щоб з 1 січня 2017 року не платити високих податків, адже платити їм просто-на-просто немає з чого.

– Влада таким чином намагається підняти адреналін, – намагаються жартувати тернопільські підприємці, які чекають у черзі в Управлінні державної реєстрації ТМР, щоб знятися з реєстрації. –  Щороку придумує щось нове, як не свідоцтво про реєстрацію поміняти під новий рік, то тепер ввели нові податки для ФОПів.

Усі вже знають про зміни до податкового законодавства, внесені 27 грудня Верховною Радою Україною і підписані президентом. Якщо раніше підприємці, які тимчасово  не працювали, перебували на загальній системі оподаткування й нічого державі не платили, адже не мали жодних доходів, то з нового року всім щомісяця доведеться платити до Пенсійного фонду 704 гривні, якщо на загальній системі оподаткування. Або 352 грн. + єдиний податок, якщо на спрощеній системі оподаткування (І група).

– У нас усе не для людей, – бідкаються підприємці. – Лише погляньте, скільки підприємців зібралося у черзі й пишуть заяви, щоб знятися з обліку.

– Я в черзі – 320-ий, – каже підприємець Анатолій, – а від дев’ятої ранку до 13-ої години встигли пройти 245 людей. Сьогодні я прийшов перший день, а вчора, кажуть, було ще більше людей.

За словами підприємців, новий закон придумали для того, щоб знищити малий і середній бізнес, «задушити» його податками, бо платити всілякі щомісячні внески, не маючи жодного доходу, – нереально. До того ж, якщо підприємці не знімуться з реєстрації й не будуть сплачувати внесків до Пенсійного  фонду, то щодо них будуть застосовувати штрафні санкції, а це ще більше витрат.

– Підприємці, які тимчасово не працювали, були на загальній системі оподаткування, а тепер усі підуть в тінь, – вважає Анатолій. – Я – підприємець і знаю, що в січні, наприклад, у мене не буде жодних торгів, але, тим не менше, маю платити Єдиний соціальний внесок, Єдиний податок і вихід був у тому, що можна було здати патент і перейти на загальну систему оподаткування. Тоді державі нічого не потрібно було платити, а тепер згідно із новим законом це скасували. Не знаю точно, як надалі ця система працюватиме, але кажуть, що якщо не знімешся з реєстрації, то з 1 січня потрібно буде платити не за місяць 704 гривні, а за квартал – 2 тисячі гривень. А де їх взяти, коли нема прибутків, – невідомо, тому й всі рятуються як можуть, звісно, у збиток собі. Але, як би сумно це не звучало, нічого не вдієш, бо така система…

Галина ТИХА

Напередодні Нового року тернополян очікує неприємний фінансовий сюрприз (ФОТО)

“П’яний” голова Тернопільської обласної ради попався патрульній поліції